POZOR NA NEBEZPEčNOU PANENKU Z ČíNY, VARUJí HYGIENICI. V HRAčCE BYLY ZJIšTěNY TOXICKé LáTKY

Před panenkou, ve které byla laboratorně potvrzena toxická látka, varovala na svém webu Hygienická stanice hlavního města Prahy. V hračce byl zjištěn di(2-ethylhexyl)ftalát, který může negativně působit na varlata.

Hygienická stanice hlavního města Prahy na svých webových stránkách informovala o nebezpečné panence původem z Číny. „Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na riziko pro lidské zdraví informuje veřejnost o riziku látky di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) obsažené ve výrobku panenka Na! Na! Na!, NO.1829,“ píše se na webu hygienické stanice.

ČTĚTE TAKÉ: Řetězec v Česku stahuje hroznové víno. Raději ho nejezte, zákazníkům vrátíme peníze, uvádí

„Riziko látky di(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP), která byla laboratorně potvrzena v hračce, spočívá v pozitivní testikulární toxicitě (tj. negativní působení na varlata a následné ovlivnění samčích reprodukčních schopností), tato skutečnost byla prokázána na laboratorních krysách,“ píše hygienická stanice.

DEHP je rovněž podezřelý z antiandrogenních účinků (účinků blokujících působení androgenů – mužských pohlavních hormonů, , pozn. red.) na mužský organismus. „Existují náznaky, že expozice ftalátům by mohla vést k imunologickým poruchám (alergii, astmatu a ekzému),“ varuje hygienická stanice.

Při laboratorním rozboru bylo podle ní zjištěno, že hlava panenky obsahuje DEHP v množství 29,7 ± 11,9 % hm. „To nesplňuje limit 0,1 % hm. stanovený v nařízení Evropského parlamentu a Rady,“ uvedla hygienická stanice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

2024-09-07T07:47:59Z dg43tfdfdgfd