PITNý REžIM V LéTě: ZA KAžDý VYPOCENý KILOGRAM BYCHOM MěLI PřIJMOUT LITR TEKUTIN, DOPORUčUJE MUDR. JANA JEžKOVá

Dostat do sebe během dne dostatek tekutin je důležité, a v letních měsících to platí ještě víc než kdy jindy. Jaké jsou ale nejvhodnější, kolik bychom jich měli správně přijmout a co nám hrozí, když se tak nestane? A opravdu káva tolik odvodňuje? Na to jsme se zeptali lékařky Jany Ježkové. 

Proč je důležitý pitný režim?

Opět nás čekají horké dny, což znamená, že se zase trochu zapotíme. Vodu, která se tak z organismu dostane (a to nejen pocením, ale i močí nebo obyčejným vydechováním), je třeba nějak vrátit zpět. Proto je nutné pít v letních měsících, hlavně v období, kdy teploty atakují třicítky nebo je přesahují, mnohem víc než jindy.

Celý náš organismus je složen průměrně z 50-60 % vody. Pravidelné doplňování tekutin je tak důležité snad pro všechny procesy v našem těle. Když jí nemáme dostatek, jsme pak unavení, pitný režim ovlivňuje i naši pozornost a schopnost soustředit se. Je však spousta lidí, kteří na pití během dne zapomínají nebo pijí nedostatečně. Kolik bychom tedy měli v létě ideálně vypít tekutin a jaké?

Jak mít v letním horku stále po ruce dostatek chladných nápojů? Pořiďte si výrobník ledu!

Kolik vypít vody podle váhy

Obecně se říká, že by dospělý člověk by měl do sebe dostat přibližně 2-3 litry vody. Část z toho získáme v potravinách, zbytek, tedy cca 1,5-2 litry, zbývá na nápoje, Tento údaj je ale spíš orientační. Kolik tekutin bychom měli vypít, záleží samozřejmě i na teplotě vzduchu a také na fyzické aktivitě. Množství tekutin, které potřebujeme, se navíc odvíjí i od naší hmotnosti.

„Zdravý člověk by měl konzumovat minimálně 0,5 litru tekutin na každých 15 kg své váhy. Kdo váží 60 kg, měl by denně přijmout zhruba 2 litry tekutin. Toto pravidlo je však jen orientační, a to především v létě, kdy ztrácíme mnohem více tekutin. Říká se, že za každý vypocený kilogram bychom měli přijmout 1 litr tekutin,“ doporučuje doporučuje pro Toprecepty MUDr. Jana Ježková, vedoucí asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.

Průvodce pitným režimem dětí: Co mohou pít a co ne od narození do 5 let?

Pitný režim jako rutina

Důležité je rovněž nepít nárazově a ne jen tehdy, kdy máte žízeň, nebo se snažit pitný režim dohánět večer. Pít by se mělo být pravidelné po celý den. Ideální je pít častěji menší množství tekutin. To pomáhá tělu lépe využít přijatou vodu a předcházet náhlým výkyvům v hydrataci. Odborníci se shodují, že nejjednodušším způsobem, jak nezapomínat pít, je udělat si z pitného režimu rutinu.

Měli bychom si zvyknout na to, že se napijeme třeba po snídani, před odchodem do práce, před vystoupením auta, po příchodu do práce a podobně. Škodlivé není ani pití během jídla, jak se někteří mylně domnívají. Trávení tak podpoříme hned na počátku, kdy díky dostatku tekutin produkujeme dostatek slin. V žaludku pak řidší prostředí trávení prospívá.

Studené nápoje bez alkoholu i s ním v létě osvěží

Co se stane, když pijete málo

Pokud budete pít málo, budete nejen unaveni, ale hrozí vám i různé zdravotní problémy. „Dehydratace může vést k nízkému tlaku, zrychlenému tepu a dýchání i třeba k šokovému stavu. Dalšími nepříjemnostmi, které se mohou rozvinout jenom proto, že pijeme málo, mohou být riziko vzniku krevních sraženin, zácpy, suchosti sliznic nebo vznik ledvinových kamenů. U starších lidí hrozí ztráta pocitu žízně a snížená schopnost koncentrovat moč,“ vysvětluje Jana Ježková

V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

Nejlepší tekutina je voda

Při doplňování pitného režimu záleží samozřejmě i na tom, co pijete. „Nejlepší volbou pro hydrataci je čistá voda. Dále jsou vhodné neslazené čaje, minerální vody nebo zředěné ovocné šťávy,“ radí lékařka. Ani v tom největším horku není dobré pít vodu ledovou, ale spíš studenou nebo vlažnou, ideálně o teplotě 16 °C. Ledově vychlazená voda totiž osvěží jen krátkodobě, tělo musí nejprve ohřát na svou teplotu, což zpomaluje hydrataci.

Do pitného režimu naopak nejsou vhodné nápoje s vysokým obsahem cukru a kofeinu, po nichž často saháme ve chvílích, kdy jsme unaveni. „Ty ale mohou mít diuretický, tedy močopudný účinek, čímž přispívají k dehydrataci,“ objasňuje Jana Ježková. Kávy se ovšem v letních měsících vzdávat nemusíte. V menším množství, tj. max. 3-4  šálky denně, nemá kvalitní káva během dne dehydratační účinky. Do pitného režimu ji ale nezapočítávejte. 

Snídaňová miska plná živin: Smoothie bowls jsou něco mezi kaší a nápojem. Jak je správně připravit?

Pitný režim doplní i polévky

Příjem tekutin můžete samozřejmě doplnit prostřednictvím jídel. Ideálními pokrmy do letních dnů jsou různé polévky (klidně i ty letní studené, jako je třeba gazpacho) a vývary, ale třeba i smoothie bowls. A pokud vy vám na pití nestačila jen obyčejná voda, doporučuje MUDr. Jana Ježková ještě další nápoje, které výborně hydratují. Jde například o jablečný ocet s vodou, kokosovou vodu, aloe vera, okurkovou vodu nebo kombuchu

Náš tip: Jednoduchý kuřecí vývar, jímž doplníte i tekutiny, si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

Nzip.cz: Kolik tekutin potřebuje lidské tělo?

Stobklub.cz: Kolik bychom toho měli vypít?

Přečtěte si také:

2024-07-05T08:01:40Z dg43tfdfdgfd