OřECHOVKA: NáPOJ, KTERý CHUTNá A Léčí. VYROBTE SI JEJ

Na svatého Jána je ideální čas na sklízení ořechů pro přípravu chutného alkoholického nápoje, kterému říkáme ořechovka. Má tmavě hnědou barvu a v podstatě bychom ji mohli považovat za jakousi ořechovou tinkturu. Je jasné, že abychom dosáhli pozitivních účinků, které nabízí, je třeba ji konzumovat v omezeném množství. V takovém případě je lékem na žaludeční potíže, průjem, zdraví srdce a spoustu dalšího.

Ořechovka recept

Recept na domácí ořechovku je poměrně jednoduchý, i když je zapotřebí hodně času, než se ořechovka odleží. Začínáme v průběhu července a srpna. Naše babičky tvrdí, že nejlepší čas na sběr ořechů na ořechovku je na svatého Jána. Správně by ořechy měli být z vnější části zelené a po rozkrojení už by uvnitř mělo být vidět něco, co připomíná jadérka vlašských ořechů. Jsou ale stále ještě více bílé, než zelené. A ořechy jsou neuvěřitelně šťavnaté. Na tři hrsti vlašských ořechů je zapotřebí asi 1 litr alkoholu. Postup na výrobu ořechovky je zde:

  1. Tři hrsti zelených vlašských ořechů omyjeme a poté necháme vyschnout.
  2. Následně ořechy nakrájíme na kousky – čím menší kousky budou, tím bude chuť výraznější.
  3. Nakrájené ořechy vložíme do čisté sklenice.
  4. Zalijeme je alkoholem. Tradiční volbou je vodka, můžete ale použít také slivovici nebo dokonce rum, který přidá další aroma. Použijte alkohol dobré kvality. Všechny ořechy by měly být ponořené. Takto můžou zůstat klidně i tři měsíce, jsou zakonzervované, nezkazí se. Avšak stačí je takto nechat jen 4 týdny na tmavém místě. S postupem času se tekutina bude zbarvovat do tmavě hnědé až černé.
  5. Osladíme. Můžeme přidat cukrový sirup (svaříme 500 ml vody a 250 ml cukru – pro zpestření lze přidat plátky citronu či pomeranče) pokojové teploty, nebo třeba tekutý med.
  6. V této fázi je možné přidat také koření, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek, vanilka, badyán. Necháme 24 hodin odležet.
  7. Nyní tekutinu scedíme a rozlijeme do sterilizovaných lahví. Za týden je možné ořechovku pít. Rozležená ale chutná lépe, nejlepší je prý na Vánoce.

Foto: Pixabay

Příznivé účinky na naše zdraví

Zelené ořechy obsahují třísloviny, které si poradí s volnými radikály. Ty jsou schopny vyvolat různá chronická onemocnění, jako je například cukrovka či rakovina. Obsahem zelených ořechů jsou taktéž vitamíny skupiny B, což znamená, že ořechovka může zajistit co nejlepší zpracování živin z potravy. Vitamín B se podílí také na tvorbě krevních destiček. Díky obsahu manganu je možné zaznamenat lepší funkci mozku, hořčík zase působí proti depresím. Ořechovka působí také proti takovým žaludečním obtížím, jako je bolest břicha, zácpa nebo průjem. Rostlinné steroly mohou pomoci snížit špatný cholesterol v krvi. Tím se sníží některé rizikové faktory onemocnění srdce.

Zdroje info:

https://porady.interia.pl/drinki-napoje-koktajle-alkohole/news-orzechowka-jakie-ma-wlasciwosci-jak-ja-zrobic,nId,6124058

https://prima-receptar.cz/domaci-orechovka/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8076429/

Foto: Pixabay

The post Ořechovka: nápoj, který chutná a léčí. Vyrobte si jej first appeared on Naše zahrada.

2023-06-07T08:39:38Z dg43tfdfdgfd