Náš žIVOT S CELIAKIí: VYCHYTANý BORůVKOVý KOLáč BEZ LEPKU. NEPOZNáTE ROZDíL OD TOHO KLASICKéHO

Borůvkových koláčů je spousta, u nás v rodině jsme si oblíbili ten z křehkého těsta pečený v kulaté koláčové formě a vydatně posypaný drobenkou. Tenhle koláč je dokonalou esencí léta a naše dcera Anička by jeho bezlepkovou verzi snad zvládla sníst na posezení celou.

Borůvkový koláč k létu patří

Mám pár koláčů, které si musím během roku, tedy spíš během léta, aspoň jednou upéct. Obvykle jsou ovocné, a pokud je nestihnu, mám pocit, že jsem si léto tak nějak pořádně neužila. Z jahod je to podmáslový litý s drobenkou, z třešní bublanina, s broskvemi peču páj, ze švestek kynutý na plech a z borůvek tento z křehkého těsta. A tak když naší dceři Aničce před dvěma lety zjistili celiakii, bylo mi jasné, že se budu muset všechny naučit v bezlepkové verzi

Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky

Jak na mixovat těsto?

Jak jsem již psala v předchozích dílech našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa, práce s bezlepkovým těstem je úplně jiná než s tím z pšeničné nebo jiné mouky s lepkem. Bezlepkové mouky se totiž chovají úplně jinak a naučit se s nimi pracovat vyžaduje trochu cviku.

A to vše samozřejmě obnáší i pár nepovedených pokusů třeba v podobě nedopečeného nebo rozpadajícího se těsta. A tak když se mi něco povede, vždycky si to raději zapíšu, abych byla na další sezónu připravená. Jenže pak se mi stane, že recept někam založím a další rok začínám nanovo.

Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!

Jde se na borůvky 

O borůvkovém koláči bych si troufla tvrdit, že je můj úplně nejoblíbenější. A řekla bych, že i Aniččin. Jen se sběrem borůvek trochu bojujeme. Já to zbožňuju a mám vždycky pocit, jako bych se vracela do dětství. Ale Áňa stejně jako Dorka (má druhá dcera) tomu stále nějak nepřišly na chuť, takže zatím jsem ráda, když jsou aspoň ochotné se mnou bez remcání jít do lesa a trhají jen do pusy. I když letos pod pohrůžkou, že žádný koláč nebude, každá trochu natrhala.

Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak udělat to nejlepší křehké těsto? Máslo musí být studené a příprava svižná

Kombinace ovesných vloček a rýžové mouky

Bezlepkový koláč jsem původně pekla z bezlepkové směsi, která je k dostání i speciální na křehká těsta, ale stále jsem jej chtěla upéct jen z jednodruhových bezlepkových druhů mouk. Během mých pokusů jsem zjistila, že mouky je třeba kombinovat, tak jsem se do mixování pustila i u tohoto koláče.

Nejvíc se mi nakonec osvědčila směs najemno mletých ovesných vloček a rýžové mouky. Rýžová mouka se však dá nahradit i pohankovou nebo třeba kukuřičnou. Zkoušela jsem i nahradit vločky moukou mandlovou, která zase dodávala koláči specifickou chuť

Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá

Aby se koláč nerozmáčel

Postupovala jsem jako u běžného koláče z křehkého těsta – tedy použila jsem studené suroviny, hlavně vychlazené máslo a vajíčko. Měla jsem strach, aby mi borůvky nerozmáčely těsto, a to se mi kvůli tomu ještě víc nerozpadalo, tak jsem do nich pro jistotu zamíchala jednu lžíci kukuřičného škrobu.Vzhledem k tomu, že jsem borůvkami nešetřila, přišlo to vhod.

Těsto ve formě jsem ještě preventivně posypala kukuřičnou strouhankou. Koláč jsem nakonec posypala drobenkou, abych tak vyvážila nakyslost borůvek. Tu jsem udělala z rýžové polohrubé mouky a musím říct, že i ona je na koláči výborná a hezky křupavá.

Bezlepkové

Můj bezlepkový borůvkový koláč

A jak jsem tedy koláč dělala? Zde máte můj několikrát vyzkoušený  recept

Budete potřebovat: 100 g najemno mletých ovesných vloček, 150 g rýžové mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1 vejce, 100 g másla, asi 500 ml borůvek, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 vanilkový cukr a kukuřičnou strouhanku. Na drobenku: 6 lžic rýžové polohrubé mouky, 4 lžíce třtinového cukru a 100 g másla. 

  1. Vločky, mouku a moučkový cukr nasypejte do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Pak přidejte vajíčko a na kousky nakrájené máslo  a rychle vypracujte těsto. Nemusí být propracované dokonale, klidně v něm mohou být vidět kousky másla. Těsto pak dejte odležet aspoň na 30 minut do chladu, aby ztuhlo.
  2. Borůvky proberte, umyjte a nechte okapat. Pak je dejte do misky, přidejte škrob a vanilkový cukr a nechte chvíli odležet. 
  3. Koláčovou formu vymažte máslem a vyložte těstem tak, aby byla pokud možno všude stejná vrstva. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a posypejte strouhankou. Pak na těsto nasypejte rovnoměrně borůvky. 
  4. Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenkou a posypejte jí povrch koláče. Pečte jej v troubě předehřáté na 180 °C asi 30-40 minut dozlatova. 

Náš tip: Z borůvek si můžete udělat i tento rovněž bezlepkový smetanový dortík podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Přečtěte si také:

2024-06-14T06:01:26Z dg43tfdfdgfd