NáVRAT K TRADICI: DOMáCí VýROBA KANDOVANéHO OVOCE

V našem moderním světě, kde je všechno k dispozici na dosah kliknutím, se často zapomíná na jednoduché radosti a dovednosti našich předků. Jedním z těchto zapomenutých umění je kandování ovoce. Nejenže je to skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost sezónního ovoce, ale také to přináší neodolatelnou sladkost do našich pokrmů. A co je nejlepší, můžete si ho připravit doma s minimálním úsilím a za pár korun. Pojďme se tedy podívat na to, jak se to dělá!

Co budete potřebovat

  1. Ovoce: Můžete použít téměř jakékoliv ovoce, ale nejčastěji se kandují citrusové plody jako pomeranče, citrony nebo limetky. Můžete však vyzkoušet i jablka, hrušky, broskve nebo třešně, podle vaší představy.
  2. Cukr: Kandované ovoce se vyrábí pomocí cukerného sirupu, takže budete potřebovat dostatek cukru. Můžete použít bílý nebo hnědý cukr, podle vašich preferencí.
  3. Voda: Pro výrobu sirupu budete potřebovat vodu. Poměr cukru a vody záleží na preferencích, ale obvykle se používá poměr 1:1.
  4. Koření (volitelné): Pokud chcete přidat do kandovaného ovoce další vrstvu chuti, můžete přidat koření jako skořici, vanilku nebo hřebíček.

Postup

  1. Příprava ovoce: Ovoce důkladně omyjte a nakrájejte na požadované kousky. U citrusových plodů odstraňte hořkou bílou kůru.
  2. Příprava sirupu: Ve velkém hrnci smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1. Přidejte jakékoliv koření, pokud je používáte, a nechte směs vařit, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Vaření ovoce: Jakmile je sirup hotový, přidejte k němu nakrájené kousky ovoce. Vařte je v sirupu asi 10-15 minut nebo dokud nejsou měkké.
  4. Kandování: Poté, co je ovoce vařené, odstraňte ho z hrnce a nechte ho chladnout asi 5 minut. Poté opatrně přelijte ovoce a sirup do sklenic nebo nádob, které jste připravili.
  5. Uchování: Sklenice s kandovaným ovocem uzavřete a uložte do chladničky. Kandované ovoce by mělo vydržet až několik týdnů.

Tipy

  • Experimentujte s příchutěmi: Pokud máte rádi různorodost, zkuste přidat do sirupu další příchutě, jako je citronová kůra, skořice nebo dokonce chilli papričky pro pikantní verzi.
  • Využijte sezónní ovoce: Kandované ovoce je skvělým způsobem, jak si zachovat chuť sezónního ovoce po celý rok. Využijte proto ovoce, které je momentálně v sezóně.
  • Výborný doplněk k dezertům: Kandované ovoce je skvělým doplňkem k různým dezertům, jako jsou palačinky, zmrzlina nebo jogurty.

Závěrem lze říci, že výroba kandovaného ovoce doma není jen zábavná a příjemná aktivita, ale také vám umožní oživit tradiční dovednosti vašich předků a přinést do vašeho jídelníčku něco speciálního a ručně vyrobeného. Tak proč si to nezkusit? Vaše chuťové buňky vám za to určitě poděkují!

Zdroje info: ireceptar.cz, toprecepty.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Návrat k tradici: Domácí výroba kandovaného ovoce first appeared on Náš dům.

2024-05-03T23:07:47Z dg43tfdfdgfd