NESNěDENé SVAčINY: NEVYHAZUJTE JE A DEJTE JIM JEšTě JEDNU šANCI! PORADíME VáM, JAK NA TO

Místo plýtvání můžete díky pár jednoduchým trikům přeměnit zdánlivě ztracené kousky ovoce, zeleniny či mléčných výrobků na chutné pokrmy. Ušetříte peníze, přírodu i svůj čas strávený v kuchyni. Vychutnejte si banánový chlebíček, křupavou omeletu či sladké muffiny nebo lahodná smoothies. Recepty na záchranu jsou jednoduché.

Pomačkané banány: Nenápadný poklad plný chuti

Banány, které už ztratily svůj dokonalý vzhled, nemají možná nejlepší texturu, ale jejich chuť je stále skvělá – ba dokonce lepší.

Otlučená jablka si zaslouží druhou šanci

Jablka, která už nejsou tak čerstvá a křupavá, rozhodně nemusíte vyhazovat. Opečte je na másle dozlatova, krásně zkaramelizují a vytvoří jemnou texturu, která se perfektně hodí do ovesné kaše nebo do domácí přesnídávky. Vařená jablka skvěle poslouží jako základ pro dětskou výživu či jako přísada do různých dezertů.

Oschlý sýr do koše nepatří: Připravte si křupavou dobrotu

I když oschlý sýr vypadá nevábně, ve skutečnosti může být skvělý do mnoha jídel (zkontrolujte, zda na něm nejsou známky plísně). Nastrouhejte ho a použijte na zapékání – ať už do sendvičů, na omelety z trouby nebo těstoviny. Jeho chuť se krásně rozvine a vytvoří chutnou křupavou krustu.

Zapomenuté jogurty: Skvělá ingredience pro pečení

Jogurty, které strávily den v aktovce nebo byly zapomenuty v lednici, už nejsou ideální k přímé konzumaci. To ale neznamená, že se nedají využít jinak. Jogurty jsou skvělou ingrediencí pro sladké pečení. Můžete je přidat například do muffinů, bábovek nebo jogurtových koláčů. Díky jogurtu budou vaše dezerty vláčné a nadýchané.

  • Pokud jsou jogurty slazené, jednoduše snižte množství cukru v receptu. Vyzkoušejte jogurtovou buchtu či jogurtovou bábovku.

  • Máte-li jogurt, který už začal mírně kysnout, je to ideální příležitost, jak ho použít do kynutého těsta. Kyselost totiž pomůže aktivovat droždí a vytvoří těsto s krásnou strukturou. Příjemnou svěží chuť má jogurtové těsto, které si výborně rozumí s jablky – upečte si jablkový závin z jogurtového těsta.

  • Jogurty jsou také skvělé do marinád na maso, přirozená kyselina totiž pomáhá maso zkřehčit a přidává jemnou chuť. Skvěle chutná kořeněné kuře v jogurtu.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-09-18T08:06:53Z dg43tfdfdgfd