NEPOTřEBUJETE žáDNý SPECIáLNí HRNEC ANI TEPLOMěR, ZAVAřOVAT MůžETE VELMI JEDNODUšE V MYčCE

Foto: Shutterstock.com

Co vše můžete v myčce zavařovat?

Myčka na nádobí je vlastně velice chytrá skříň s horkou vodou, která si poradí nejen se špinavým nádobím. Zavařovačky mají v myčce perfektní prostředí (delší čas při stabilní teplotě) na konzervaci naložených dobrot. Zavařovat v ní můžete prakticky cokoli, oblíbené kousky ovoce, zeleninu, houby, různé zeleninové směsi a omáčky, masa, ale i hotová jídla, které pak můžete vzít s sebou třeba na cesty.

 

Základem jsou čisté sklenice

Ještě než se pustíte do samotného zavařování, je potřeba si nachystat nejen samotnou náplň, ale také sklenice s uzávěrem. Ty před použitím opravdu pečlivě vyčistěte. I na toto můžete použít myčku. Předtím ale vyprázdněte zásobníky na tablety a leštidlo – neměly by tam být, jak při sterilizaci, tak při samotném zavařování. Pokud vaše myčka neumožňuje zásobník na leštidlo vyprázdnit, budete muset počkat, až leštidlo spotřebujete. Nakonec zapněte program s nejvyšší teplotou, během kterého se sklenice sterilizují. Vysterilizovat je ale můžete také v troubě. Stačí, když je naskládejte hrdlem dolů na plech s vodou a budete je zahřívat 10 minut při 100 stupních Celsia. Poté můžete začít s plněním sklenic. Sklenice nikdy neutírejte utěrkou, opět by se dovnitř mohla dostat špína. Víčka doporučujeme použít vždy nová. Případně ty stará a poškozená vyřaďte a všechna zbylá též důkladně sterilizujte, stejně jako sklenice. 

Naskládejte je do myčky správně

Oblíbené kousky ovoce či zeleniny očistěte, nakrájejte a dejte do sklenic. Poté zalijete nálevem a dobře uzavřete. Při skládání sklenic do myčky je ale potřeba dodržovat určitá pravidla. Důležité je totiž správné umístění sklenic do košů myčky. Sklenice vždy stavte víčkem nahoru a ujistěte se, že stojí stabilně a rovně. Pokud jsou různě velké, doporučuje se skládat menší sklenice do horního koše a velké do spodního. Pamatujte také, že by se neměly také dotýkat jedna druhé, aby nepopraskaly. Ideální rozestup mezi jednotlivými sklenicemi by měl být alespoň 5 cm.

 

Nastavte správný program

Pak už zbývá jen nastavit na myčce nejdelší možný program. Měl by být dlouhý kolem 2 až 2,5 hodin, ideálně při teplot+ mezi 70–80 °C. Po skončení programu zavařeniny jednoduše naskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a počkejte, až vychladnou. Dávejte pozor a neopařte se, z myčky budou velmi horké. Vychladlé sklenice pak už je uskladníte do spíže či sklepa.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: vlastní zkušenost, mall.cz, instagram.com

Související články

2024-07-04T16:10:47Z dg43tfdfdgfd