NEPEčENý KOLáč šPANěLSKé BABIčKY ‚TARTA DE LA ABUELA‘ SI SNADNO PřIPRAVíTE DOMA. POTřEBOVAT BUDETE MáSLOVé SUšENKY

Jestliže jsou pro české babičky typické kynuté koláče a tvarohové buchty, pak pro ty španělské je to jednoznačně ‚tarta de la abuela‘. Jedná se o jeden z nejznámějších španělských nepečených dezertů, který se často servíruje na narozeninových a rodinných oslavách, svatebních hostinách a při dalších speciálních příležitostech.

Tarta de la abuela – rychlý nepečený dezert ze sušenek

Historie ‚tarta de la abuela‘ sahá do minulosti, kdy babičky připravovaly tento dezert pro členy své rodiny jako projev lásky a péče. Je až neuvěřitelně jednoduchý a přesto velmi chutný. Největší komplikací může být maximálně příprava vanilkového krému. Ovšem pokud zvládnete uvařit klasický pudink, bude pro vás i tato fáze hračka.

Každá rodina má svůj vlastní recept na ‚tarta de la abuela‘ , avšak základ vždy tvoří vrstvy máslových sušenek namočených v mléce, proložených vanilkovým krém (crème pâtissière) ze žloutků, škrobu, vanilkové esence, mléka a cukru. Poslední sušenková vrstva je potřena čokoládovou polevou a případně ozdobena čokoládovým zdobením. Hotový koláč musí být důkladně vychlazený, aby se chutě propojily, krém ztuhl a mohli jste ho krájet na úhledné porce.

Tarta de la abuela – základní recept

Suroviny:

asi 45 obdélníkových máslových sušenek (např. BeBe), 150 ml mléka, 2 PL oblíbeného likéru (nemusí být)

Vanilkový krém:

6 žloutků, 1 l mléka, 150 g cukru, 120 g kukuřičného škrobu, 1 čl vanilkové esence

Čokoládová poleva:

75 g čokolády, 75 ml smetany ke šlehání, 20 g másla

Postup:

  • Hluboký pekáček o rozměrech asi 20 x 25 cm vyložte pečícím papírem. Na dno formy vyskládejte jednu vrstvu sušenek namočených v mléce (případě s trochou likéru).
  • Poté si v misce rozmíchejte kukuřičný škrob, cukr a přilijte mléko. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a společně promíchejte. Vzniklou směs nalijte přes jemné sítko do hluboké pánve a na středním plameni pozvolna vařte do zhoustnutí.
  • Polovinu hotového krému opatrně rozetřete na přichystanou sušenkovou vrstvu, následně poklaďte další vrstvou namočených sušenek a nalijte zbylou část krému. Na závěr opět položte namočené sušenky a vršek zalijte čokoládovou polevou.
  • Tu nachystáte tak, že nalámanou čokoládu rozmícháte v horké smetaně a na závěr vmícháte máslo. Hotový dezert dejte alespoň na 2 hodiny vychladit, poté nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte.

Jak ‚tarta de la abuela‘ vylepšit?

Pokud se vám základní recept zdá příliš nevýrazný a málo slavnostní, můžete si ho podle svých preferencí vylepšit. Zkuste ho například servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny a vyšlehanou smetanou. Nic nezkazí ani čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky či ostružiny.

  • Do poloviny horkého vanilkového krému nalamejte kousky hořké čokolády, přidejte lžíci nebo dvě horkého mléka a promíchejte. Vzniklý čokoládový krém použijte jako jednu ze dvou vrstev mezi sušenky.  
  • Koláči sluší také nasekané oříšky nebo karamel.
  • Jestliže si chcete přípravu krému ulehčit, uvařte krém z běžného pudinkového prášku a mléka v poměru 2 sáčky na litr mléka. Což jistě vyjde finančně lépe, také tím ušetříte trochu času. Navíc si můžete vybrat libovolnou příchuť.

Zdroj informací: Bonviveur.es, Tarthelemy.com, Cocina con Carmen

2024-05-08T07:29:43Z dg43tfdfdgfd