NEJLEPší VELIKONOčNí MAZANEC – JAK NA NěJ, ABY SE ZARUčENě POVEDL

Mazanec patří stejně jako beránek nebo jidáše k tradičnímu velikonočnímu pečivu. Říká se mu také velikonoční chlebíček. Kulaťoučký, dozlatova vypečený mazaneček symbolizuje slunce, kříž na něm proříznutý zase ukřižování Krista. Kdo sní na Velikonoční neděli kousek posvěceného mazance, bude celý rok zdravý a bude se mu dařit, domácí zvířata, pole i studna jím počastovaná zaručí hojnost všeho.

I když si při pojídání mazance nic z toho nevybavíte, požitek z nadýchaného voňavého pečiva, plného mandlí a hrozinek, to rozhodně nepokazí. Chcete-li si letos upéct mazanec domácí, přinášíme několik rad a tipů, aby se zaručeně povedl.

Příprava těsta

Mazanec se obvykle peče na Bílou sobotu, ale samozřejmě se do něj můžete pustit kdykoli máte čas. Většinou se dělá z kynutého těsta, ale pokud si na něj netroufáte nebo nemáte tolik času, výborný mazanec připravíte i z těsta tvarohového. My se zaměříme na přípravu těsta kynutého.

  1. Suroviny: Mouka se používá pšeničná, většinou hladká, ale i polohrubá nebo kombinace obojí. Dále do mazance patří máslo, mléko, cukr a vejce, většinou jen žloutky. Na zkypření těsta se přidává droždí, na vylepšení chuti zase hrozinky, mandle či kandované ovoce, pro vůni citrónová kůra, vanilka nebo jiné voňavé koření. Žloutků se dává poměrně hodně, mazaneček je po nich žluťoučký, těsto nadýchané a vajíčko také symbolizuje příchod jara a plodnost. Mléko můžete nahradit smetanou, cukr medem.
  1. Kvásek nebo omládek: Na zkypření těsta se nejčastěji používá kvásek, buď vyrobený z klasického droždí nebo i chlebový kvásek z pšeničné mouky. Dříve ale pekaři při kynutí tučného a sladkého těsta využívali takzvaný omládek. Těsto s ním lépe kyne, je nadýchanější a vydrží déle vláčné. Není také cítit kvasnicemi a nebude vás po něm pálit žáha. Omládek je vlastně řidší kvásek, ve kterém se nechává nakynout asi ¼ mouky před vlastním kynutím. Díky tomu se může kvasnic použít menší množství. Například na půlkilový mazanec připravíte omládek ze 100 ml vlažné vody nebo mléka, 21 g droždí (půl kostky), 130 g hladké mouky a lžičky medu. Řidší těstíčko přikryjte, aby neosychalo a nechte hodinu kynout.

Foto: Pixabay

  1. Vypracování těsta: Všechny suroviny si připravte dopředu, aby měly stejnou teplotu. Před samotnou přípravou mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Mouku prosijte, těsto bude kypřejší a bude i lépe kynout díky dostatku vzduchu. Udělejte kvásek nebo omládek, těsto zadělejte a důkladně vypracujte. Nechte kynout a během kynutí dvakrát srazte, tzn. vařečkou v míse znovu propracujte a nechte opět zdvojnásobit objem. Nebo vyzkoušejte pomalé kynutí přes noc v chladničce.
  1. Tvarování mazance: Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu propracujte. Vytvarujte mazanec a nechte jej asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Poté do něj prořízněte kříž, který kromě symboliky umožňuje odcházení páry z těsta, mazanec tak nepopraská. Pomažte jej rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mandlemi.
  1. Pečení: Mazanec vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut. Pak teplotu ztlumte na 150 °C a dopečte. Tmavne-li příliš z vrchu, přikryjte ho pečícím papírem. Dopečenost vyzkoušejte špejlí.
  1. Podávání: Mazanec nechte vychladnout na mřížce. Poté jej pocukrujte a nakrájejte. Můžete jej také ozdobit zelenými proutky a pentlemi a použít nejprve jako dekoraci na stůl.

Ingredience na mazanec z ½ kg mouky:

  • 500 g mouky
  • 120 g cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 200-300 ml mléka
  • 42 g droždí (na omládek jen 21 g)
  • 50 g hrozinek namočených v 50 ml rumu
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1 lžička soli
  • vanilka a citrónová kůra
  • na potření ½ rozšlehaného vejce nebo 1 žloutek a pár kapek mléka
  • na ozdobu celé mandle nebo plátky
  • moučkový cukr s vanilkou na poprášení
 

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/clanky/2894-7-tipu-jak-na-ten-nejlepsi-velikonocni-mazanec-takhle-nepopraska-a-bude-nadherne-nadychany/, https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/co-je-omladek/, https://www.toprecepty.cz/recept/11178-mazanec/

Náhledové foto: Pixabay

The post Nejlepší velikonoční mazanec – jak na něj, aby se zaručeně povedl first appeared on Naše zahrada.

2023-04-01T23:12:03Z dg43tfdfdgfd