NEJLEPší ORGANICKá HNOJIVA PRO VAšE ROSTLINY: MůžETE JE POUžíT, I KDYž BYDLíTE V PANELáKU. JEDEN DRUH HNOJE ALE NIKDY NEPOUžíVEJTE

Skutečnost, že organická hnojiva jsou pro naše rostliny mnohem výživnější a lépe využitelná, než ta průmyslová, je známá. Mít na zahradě svůj vlastní kompost je tedy k nezaplacení a je to znát i na výši úrody, kterou nám organicky přihnojené rostliny dávají. Určitě si pamatujete, že stejně, jako kompostem dodáte spoustu živin hnojem od hospodářských zvířat. Jak to ale udělat, aby i ti, kdo doma nechovají ani koně ani slepice, mohli taková hnojiva použít? To vám právě dnes prozradíme, protože i vy, kteří bydlíte uprostřed města a potřebujete si na balkoně přihnojit rajčata, můžete použít pravý koňský hnůj. Zkrátka si ho koupíte.

Zdravé a silné rostliny vyžadují přísun živin

Každý pěstitel usiluje o to, aby jeho rostliny byly zdravé, vitální a měly pro svůj růst vše, co vyžadují. Díky tomu, že budou mít dostatek živin, se lépe dokážou bránit útoku škůdců i chorob, protože zdravá rostlina se těmto negativním vlivům ubrání mnohem snáze než ta, která na stanovišti živoří. Abychom tedy docílili zdravých a silných rostlin a pořádné úrody, musíme rostliny pravidelně hnojit, a to nejlépe organickými hnojivy. Stejně jako u jiných činností, tak i u hnojení platí, že všeho moc škodí, takže pokud rostliny přehnojíte, můžete rostlinu zahubit. Z tohoto důvodu je velmi důležité, číst údaje uvedené na etiketě každého hnojiva a použít opravdu jen takové množství, které máte.

Organická hnojiva může použít i člověk z paneláku

Jak již bylo několikrát řečeno, kromě dobře zralého kompostu, který má na zahradě cenu zlata, jsou pro rostliny cenné také živiny získané z hnoje hospodářských zvířat. Takže všichni, kdo chovají slepice, koně či krávy, mají vyhráno, protože mají vše, co pro své rostliny potřebují. A vy, co nechováte žádná zvířata si tato hnojiva dnes již bez problémů můžete zakoupit v každém zahradnictví. Dle množství jsou pytle s hnojivy v hmotnosti od 3 do 10 kg. Takže, jaká hnojiva jsou nejlepší, jaké výhody mají kupovaná hnojiva a proč se nikdy nepoužívá hnůj prasečí?

1. Pravý slepičí hnůj

Tento hnůj je vyroben z drůbeží podestýlky s přídavkem melasy. Důležité je, že v něm nejsou semena plevelů a obsahuje všechny důležité živiny pro růst rostlin, včetně stopových prvků. Živiny se uvolňují postupně, během celé vegetace, čímž se omezuje jejich zbytečné vyplavování.

2. Pravý kravský hnůj

Toto hnojivo se hodí k základnímu hnojení před výsadbou užitkových rostlin jako jsou brambory, řepa, celer či plodová zelenina, ale i okrasných rostlin, ovocných dřevin a keřů. Hnojivo je tvořeno sušeným a lisovaným kravským hnojem a to, že je poctivě vyrobeno poznáte již od prvního otevření pytlíku. Výhodou je, že je granulované a díky tomu se i dobře aplikuje.

3. Pravý koňský hnůj

Dnes již nemusíte běhat za jezdcem na koni a hlídat, zda někde neudělá tzv. „koblihu“, však to znáte, dříve na venkově se lidé skoro prali, kdo ji sebere dříve a dá si ji na svoji zahradu. Koňský hnůj je napěchovaný živinami a pro průmyslové zpracování se suší. Koňské hnojivo, zakoupené většinou v modrém pytlíku, se hodí pro základní hnojení před výsadbou rostlin, do pařenišť, ale i k přihnojování okrasných i užitkových rostlin během vegetace.

Prasečí hnůj nepoužívejte

Jak již bylo řečeno v úvodu, prasečí hnůj není k hnojení rostlin na zahradě vhodný a ani se moc nepoužívá. Je totiž příliš studený a má velmi pomalý rozklad. V nepoměru jsou i případné živiny v něm obsažené, protože obsahuje až moc draslíku, málo dusíku a téměř žádný vápník. Lze ho ale přidat do kompostu, kde prokáže velkou službu. Nicméně, prasečí hnůj velmi zapáchá a každý, kdo s ním pracuje, je pak cítit na míle daleko.

Proč jsou výhodnější kupovaná organická hnojiva?

Možná si říkáte, proč byste si měli slepičí nebo kravský hnůj zakoupit, když soused chová hospodářská zvířata a díky tomu máte možnost získat hnojivo přímo od zdroje? Tou nespornou výhodou je, že zakoupená hnojiva máte již připravena k použití, kdežto přivezete-li si kravský hnůj přímo od kraviček, musíte ho nechat uležet a uzrát. To samé platí i o koňském hnoji, také ho nemůžete hned použít, ale opět nechat trochu uzrát. Další výhodou kupovaných hnojiv je fakt, že můžete mít obří úrodu a nechovat doma žádné hospodářské zvíře.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-05-07T09:32:50Z dg43tfdfdgfd