NEJLEPší BOJOVNíK PROTI SLIMáKůM? INDICKý BěžEC

Se slimáky není život jednoduchý. Zahradu je třeba mít na jaře stále pod drobnohledem. Jakmile se objeví nezvaní hosté, je nutné zakročit včas. Na všechno mnohdy síla lidských rukou nestačí. Trápí-li vás na zahradě tlupa slimáků, není nic jednoduššího, než pozvat k sobě domů páry indických běžců.

Indický běžec

Toto plemeno kachny domácí dokáže se slimáky pořádně zatočit. Rádi mají také plzáky španělské i jiné škůdce. Pokud si je budete na zahradu pořizovat, je lepší chovat je v párech. Stejně jako slepice vám neuletí, neumí totiž létat. Indické běžce můžete navíc využít i k jiným účelům, je se s nimi možné cvičit i ovčácké psy.

Kachny kupte mladé

Kachny, které se naučí na granule vám slimáky žrát nebudou. Je proto lepší chovat je hned od narození. Běžci kachny indické jsou vhodní i na vejce a maso. Ročně snáší 180 až 200 vajec. Kdysi sloužily tyto kachny pro obživu námořníků, kteří tyto kachny chovali i na moři. Do Evropy se indičtí běžci dostali zhruba až kolem 16. století na lodi z Jávy, která připlula do Holandska.

Foto: Pixabay

Jak indické běžce chovat

Indické běžce chovejte nejlépe v poměru 3:1. V praxi to znamená, že postačí tři samice na jednoho samce, při větší počtu samců znásobte ve stejném měřítku i samice. Indičtí běžci vyžadují prostor, pokud máte velký pozemek, je to značka ideál. Rybníček, nebo malé jezírko je pro ně ke koupání nejlepší. Pokud můžete, pořiďte ho kachnám hned.

Kachník bude nutný

Indické běžce je nutné schovat na noc před predátory, venku je ale jinak můžete chovat celoročně. Kachník by měl být dobře uzavíratelný. Kdo chce indické běžce nechat spářit, neměl by minout ani malý bazének. Ten slouží kachnám k jejich páření.

Snažte se, aby kachník izoloval dobře vlhkost, v době zimy je zapotřebí udržet v kachníku teplo a sucho. Chraňte kachny před větrem a mrazy.

Vyhlášené chovy v Německu

Chovatelský klub byste našli nejlépe u sousedů v Německu, stejně tak i v Anglii. Počítat je však nutné i s tím, že vydrží žít 10 až 20 let. Indické běžce je důležité zakoupit od dobrých chovatelů, vždy je dobré zkontrolovat stav předchozího chovu i jejich rodiče. Strava i skvělá péče z předchozího života může výběr usnadnit. Neváhejte proto a pořiďte si i vy indické běžce k sobě domů.

Zdroje informací: https://www.ceskestavby.cz/clanky/bojujte-se-slimaky-chytre-indicti-bezci-budou-hlidacimi-psy-vasi-zahrady-33476.html

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bezec-kachna-proti-slimakum-na-vajicka-i-spasani-travy-jak-ji-chovat

Náhledové foto: Pixabay

The post Nejlepší bojovník proti slimákům? Indický běžec first appeared on Náš dům.

2024-06-13T11:03:58Z dg43tfdfdgfd