NA GRILOVáNí V PLNé VýBAVě: 15 VěCí, KTERé SI ROZHODNě VEZMěTE S SEBOU, ABYSTE BYLI KRáLEM čI KRáLOVNOU GRILOVAčKY

Chystáte se grilovat mimo domov, kde nejsou potřebné propriety po ruce? Možná se vám bude hodit pár rad, co nezapomenout vzít s sebou, aby grilovačka probíhala hladce. Na jídlo, pití a jednorázové nádobí určitě nezapomenete, je však třeba se postarat také o samotný gril a nezbytnou hygienu.

Kam na grilovačku?

S vlastním pozemkem máte o zázemí na grilovačku postaráno, ne každý ale má tuto možnost. Ani obyvatelé měst si však nemusí odpírat posezení u grilovaných pochoutek s přáteli díky veřejným piknikovým místům, kterým jsme se podrobně věnovali v článku o grilování v Česku.

Grilovací místa jsou obvykle vybavena kromě samotného grilu také posezením, odpadkovým košem a v některých případech i blízkým veřejným WC. Všechno ostatní je však třeba přinést sebou. Na co tedy nezapomenout, aby se grilovačka obešla bez improvizace?

Grilování levou zadní: Výběr nejlepších receptů na perfektní maso z grilu

Dřevo, dřevěné uhlí nebo brikety?

Zvolíte-li veřejný automatický elektrický gril, za který si soukromý vlastník účtuje poplatek, máte starost o palivo vyřešenou. U grilů s roštem určených na pevná paliva je však třeba promyslet, jaký druh a množství bude potřeba.

  • Použití dřeva má své výhody, obzvláště je-li ho v okolí dostatek a je na místě jeho sběr povolený. Počítat však musíte s tím, že příprava uhlíků, na kterých se dá grilovat, bude ze všech 3 variant nejdelší a nejpracnější. Než se ze dřeva stanou uhlíky, počkáte si minimálně hodinu. 
  • Dřevěným uhlím čekání na rozžhavení zkrátíte asi na 15-20 minut, má však nevýhodu v tom, že nevydrží dlouho žhavé. Je tedy vhodné na grilování steaků, klobás nebo sýrů, které nevyžadují dlouhý pobyt na grilu.
  • Ideální pro grilování jsou dřevěné brikety, které vydrží hořet přibližně 3x déle než dřevěné uhlí při udržení rovnoměrného žáru. Finančně sice vyjde výhodněji uhlí, ale při delším grilování jsou na tom naopak lépe brikety, kterých se spotřebuje podstatně méně. Jedna dávka briket poslouží na přibližně 2,5-3 hodiny grilování, podle čehož se dá odhadnout i potřebné množství pro daný počet osob a množství jídla. Na středně velký gril se spotřebuje přibližně 1 kg briket na jeden grilovací cyklus.

Při kompletování výbavy na grilování nezapomeňte také na podpalovač, který se dá pořídit v pevném i tekutém skupenství, nebo dostatečné množství tenkých kusů dřeva a papír. A samozřejmě také zapalovač nebo sirky.

Jak ozvláštnit grilování? Zkuste ananas ve slanině nebo třeba grilovaná jablka

Potřeby na čištění roštu a nářadí

Čistý rošt, zbavený připečených zbytků po předchozím grilování, by měl být samozřejmostí, ne každý ale tato nepsaná hygienická pravidla dodržuje. Pro tyto účely existuje velký výběr speciálních čisticích prostředků a chybu neuděláte ani přibalením kartáče s kovovými štětinami, hadříku a trochy vody smíchané s prostředkem na nádobí. Po použití grilu nezapomeňte vyčistit jak samotný rošt, tak i použité nástroje, grilovací jehly apod.

Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením

Nářadí a potřeby na grilování

Obracení pokrmů na grilu běžným příborem není zrovna nejpohodlnější a nejbezpečnější způsob, oceníte proto kleště, grilovací vidlice a také mašlovačku na potírání marinádou. Na grilovaný steak, rovnoměrně propečený na požadovaný stupeň, se vám bude hodit kuchyňský teploměr vhodný právě na maso. A chybu určitě neuděláte ani velkým ostrým nožem na porcování větších kusů masa.

Další vychytávkou, kterou využijete na grilování menších kousků a zeleniny nebo pro zachycení kapajícího tuku, jsou alobalové misky nebo pevnější alobal, který poslouží stejně.

Každý pravidelný účastník grilovací party ví, že papírových a vlhčených ubrousků není nikdy dost. Budou se vám hodit i na úklid stolů po vaší hostině.

Nezapomínejte ani na osobu, která si vylosuje funkci obsluhy grilu. Díky zástěře a pevným rukavicím bude chráněna prosti popálení i mastnotě z grilu.

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Přehled 15 důležitých potřeb na grilování

  1. dřevěné grilovací brikety (cca 1 kg na 3 hodiny grilování)
  2. podpalovač
  3. zapalovač nebo sirky
  4. čistič grilu
  5. kovový kartáč
  6. hadřík
  7. lahev s vodou smíchanou s prostředkem na nádobí
  8. grilovací kleště a vidlice
  9. mašlovačka
  10. kuchyňský teploměr na maso
  11. velký nůž
  12. alobalové misky nebo pevný alobal
  13. papírové a vlhčené ubrousky
  14. zástěra
  15. pracovní rukavice

Zdroje informací:

obi.cz: Správné grilování – tipy k postupu a výbavě

vybavzahradu.cz: Grilovací uhlí a brikety, co se vyplatí použít?

Přečtěte si také:

2023-06-07T08:33:56Z dg43tfdfdgfd