“Mé MILOVANé DěTI, PROMIňTE MI, žE JSEM VáS OPUSTILA. Až SI DOPIS PřEčTETE, POCHOPíTE.” OMLOUVá SE ELENA

Ne vždycky vychází všechno tak, jak má. někdo by jistě podotkl, že takový je život, jiný by na to kontroval, že člověk má vše ve své moci. Jenže někdy se prostě necháváte dlouho unášet proudem, až zjistíte, že tohle není váš život, vaše cesta. A rozhodnout se změnit to není jednoduché. Ne vždy se člověk setkává s pochopením.

Paní Elena (38) se rozhodla udělat věc, kterou mnozí odsoudí. Své rozhodnutí dlouho promýšlela. Odešla od rodiny, ve které jsou dvě děti. Opustila tak syna a dceru. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale musela to udělat. Neuvádí přesně, proč se tak rozhodla, co za tím stálo. A my se neptáme. Nesoudíme. Ať už bylo pozadí jejího rozhodnutí jakékoliv, Elena své děti miluje. Vyčítá si, že odešla, ale neměla jinou volbu. A proto svým dětem napsala dopis.

Mé milované děti,

promiňte, pokud můžete. Vím, že to, že jsem od vás odešla, se nedá omluvit absolutně ničím. Vím, že mě mé okolí odsuzuje. Rodina i přátelé. Ale o to mi nejde. Nemůžu dál, proto musím v životě udělat takhle velkou a nepříjemnou změnu. Opustit dvě lásky, abych mohla být spokojená a normálně žila a nadechla se. Můj život mě dusí, nevím, jak s ním naložit dál. Proč to tak je, možná pochopíte, až budete větší. Možná vám to někdy povyprávím, když mi později dáte šanci a odpustíte mi mé rozhodnutí, ke kterému jsem se odhodlávala strašně dlouho.

Mohlo by se vám líbit

Antonín (79 let): Synu, přeji ti, abys nedopadl jako já”

Generační vztahy jsou složité a najít mezi nimi rovnováhu může být těžké. Zvlášť když jedna strana něco očekává a ta druhá to neumí nebo nechce splnit. Říká se, že v dospělosti by děti měly splatit rodičům to, co jim dali. Vychovávali je, mnohdy, nebo téměř vždy, upozadili sami sebe. A když stárnou, síly ubývají a jsou to právě rodiče, kteří potřebují pomoc a možná i péče, někdy i každodenní. Ne každé dítě je však ochotné zaměřit svůj volný čas i kariéru na péči o nemohoucí rodiče.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Musela jsem to udělat

V životě budete stát před spoustou rozhodnutí, která nebudou lehká. Každé z nich bude vyžadovat promyslet a vymyslet, jak se dál životem ubírat. Věřte vždycky svému srdci a instinktu. Ty vám pomohou v rozhodování. I když to bude těžší a horší cesta, vydržte, vytrvejte. Někdy se vám lidé budou smát, říkat vám, že máte udělat to či ono. Jindy na vás budou zlí, přísní a budou vaše rozhodnutí kritizovat, zpochybňovat a soudit. Pokud nebude váš život takový, jaký jej chcete, pak se rozhodněte vždycky podle své vlastní vůle! Jedině tak totiž budete mít kontrolu nad vlastním životem.

Nemám právo radit

Vím, že vám nemám právo radit, možná doma slyšíte, že vás nemám ráda, vykašlala jsem se na vás a podobné věci. Není to pravda! Nikdo vás nemiluje víc než já! Věřte tomu, prosím. Miluju vás a vždycky budu! Jen nechci, abyste viděli, jak je máma nešťastná. Nevím, jak by vás to ovlivnilo a co všechno by se ještě dělo. Odešla jsem, abych vás chránila a pomohla vám žít normální život. Bez hádek, stresů a nepříjemností. Nechci pro vás takový život. Proto jsem obětovala možnost vidět vás vyrůstat. A pořád doufám, že se to změní.

Mohlo by se vám líbit

Naďa (40 let) Holčičko, nevdávej se

Děti jsou často kopií svých rodičů a i když se rodiče sebevíc snaží, aby se jejich děti vyvarovaly jejich chyb, často to tak není. Když to zvládli rodiče, proč by to nezvládli oni? Děti mají svou hlavu a navíc chtějí být někdy přesným opakem toho, kdo je vychovává. Rodiče neví, o čem mluví, u nich to bylo jinak a mnoho dalších argumentů zaznívá ze strany potomků na adresu rodičů. Čas obvykle ukáže, jak to ve skutečnosti je. Ale co dělat, když se děti vdají nebo ožení moc brzy, a ještě ke všemu za partnera, se kterým nesouhlasí rodiče? Poslechněte si příběh paní Nadi (40).
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Doufám, že mi odpustíte

Chci jediné, abyste byli zdraví a v pořádku. A vím, že o vás bude postaráno. Budu vám nablízku, budu o vás vědět. A až přijde správný čas, dostanete i tento dopis. A doufám, že po jeho přečtení budete chtít znát celý příběh. Souvislosti. Proč jsem odešla od vašeho otce a hlavně, proč jsem odešla od vás. Proč jsem volila tak, jak jsem volila. Věřte jedné věci. Nikdy jsem vám nechtěla ublížit a to, že jsem odešla, mělo svůj důvod. Miluju vás nade všechno na světě. A doufám, že mi to jednou odpustíte. A budete se chtít sejít. Budu čekat. I kdyby to mělo být spoustu let.

S láskou vaše máma

Paní Elena se rozhodla tak, jak potřebovala a myslí si, že je to správně. Konkrétní důvod ale v dopise neuvádí, což je trochu zvláštní. Snad doufá, že se s ní její děti setkají, a pak jim prozradí, co ji k odchodu vedlo a jaké problémy s jejich otcem měla.

Co si o jejím rozhodnutí myslíte vy? Opustili byste své děti? Nevíme, v jakém prostředí Elena žila a co jí donutilo se takto rozhodnout.

Přečtěte si také příběh paní Hany, která si neví rady s manželem. Dlouho jí předhazoval, že chce žít v domečku, kde bude jejich život tisíckrát lepší. A když se konečně přestěhovali, zjistil, jaká je to ve skutečnosti nikdy nekončící práce.

Související články

2024-07-05T09:43:49Z dg43tfdfdgfd