MáLO TěSTA, HODNě NáPLNě: JAK UPéCT NEJLEPší PALAčINKY TENKé JAKO LIST PAPíRU

Jak upéct tenkou palačinku?

Receptura je jedna věc, provedení druhá, ovšem stejně důležitá. Těsto na palačinky by mělo před smažením odpočívat aspoň půl hodiny v lednici, klidně však déle. V této fázi se propojuje mouka s tekutinou a aktivuje se lepek. Ten je důležitý pro pružnost a soudržnost palačinek

  1. Rozpalte pánev – pomalu a postupně. Cílem je mít rovnoměrně rozvedené teplo po celé ploše pánve. Tím, že zapnete plotýnku na nejvyšší stupeň palačinky neuspěcháte.
  2. Nejlepší na přípravu palačinek je pánev s těžkým dnem, která teplo vede rovnoměrně a drží ho. Její povrch může být nepřilnavý (nejrůznější teflonové úpravy) i nerezový – nerezový povrch je však před použitím nejprve potřeba „vypálit“ – tedy ošetřit olejem za vysoké teploty a uhladit tak povrch. 
  3. Správný čas na otočku! Palačinku je potřeba obrátit a osmažit i z obou stran, proto vás tento krok nemine. Důležité je jeho správné načasování. Příliš časná snaha o otočení může skončit nezdarem, protože se palačinka potrhá.

Proč se palačinka trhá?

Pro nervydrásající trhání palačinek během smažení a opékání může mít několik důvodů. 

  • Těsto je příliš řídké. Přidejte mouku.
  • Těsto není dostatečně odleželé. Uložte je do lednice, případně přidejte vejce.
  • Pánev je málo rozpálená. Pánev vymyjte a nechte ji znovu rozpálit. Toto je zpravidla problém první palačinky, kterou děláte.

Zdroje informací: časopis Apetit

2024-05-08T07:44:44Z dg43tfdfdgfd