MRKVOVý DORT PRO ZAčáTEčNíKY: VLáčNý VOňAVý MOUčNíK SI ZAMILUJETE

Mrkvový dort je známý už od středověku. Ve Velké Británii se mrkvový dort proslavil za 2. světové války, kdy si ho při nedostatku cukru nikdo nemusel odpírat - díky mrkvi je totiž přirozeně sladký. 

Mrkvový dort je vláčný, chutný a voní ořechy, kořením a marcipánovými mrkvičkami. Vláčnost mu dodává jemný, smetanový krém. Báječný dort si zamilují i ti, kteří mrkev nemají rádi - v korpusu totiž není vůbec cítit. Poradíme vám s jeho přípravou.

Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny

Jak připravit těsto na mrkvový dort

Připravíme si směsi na dort do tří misek:

  1. Suchá směs - 330 g polohrubé mouky, 2 lžičky sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky voňavé skořice, popřípadě 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku.
  2. Mokrá směs - 4 vejce, 220 g krupicového nebo třtinového cukru (pokud to bude možné, dáme mu přednost) a 220 ml stolního oleje.
  3. Strouhaná směs - 400 g sladké mrkve, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek (můžeme je vynechat).

Do těsta můžeme přidat citrónovou šťávu i kůru, vanilku, kandované ovoce. Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně přidáme olej. Do nadýchané pěny přimícháme strouhanou směs a posléze i suchou směs. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě na 180 °C po dobu 40–50 minut do červena. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto dostatečně propečené.

Americký mrkvový dort se smetanovým krémem

Mrkvový dort II.

Nadýchaný mrkvový dort

Jak dokončit mrkvový dort

Než korpus vychladne, připravíme si krém - máme 5 možností:

  1. 1 Mascarpone a 1 šlehačku a 2 lžíce moučkového cukru.
  2. 1 Mascarpone, 100 másla a 2 lžíce moučkového cukru.
  3. 2 Lučiny, 1 šlehačka, 1 kysanka a 2 lžíce moučkového cukru.
  4. 250 g sýra Philadelphia, 250 g šlehačky a 2 lžíce moučkového cukru.
  5. 1 tučný tvaroh, 1 šlehačka a dvě lžíce moučkového cukru.

Krém vyjde na dort o průměru 20–22 cm. Můžeme ho dochutit citrónovou šťávou a místo cukru použít med nebo javorový sirup. Pokud chceme krému více, zvýšíme množství ingrediencí. 

Dort 1–2x prořízneme a namažeme krémem i na povrchu. Ozdobíme krémovými růžičkami, marcipánovými mrkvičkami, sekanými ořechy nebo cukrovým zdobením.

Pokud vám recept připadá příliš složitý, zkuste si podle našeho videa připravit hrníčkový mrkvový dort bez vážení:

Sladké drobečky

Pokud je mrkvový dort příliš velký, vyzkoušíme mrkvové řezy, kdy upečenou placku na plechu rozřízneme na tři pláty, které natřeme krémem a naskládáme na sebe. Také mrkvové muffiny už našly své místo na našich stolech a jsou oblíbené hlavně dětmi.

Přečtěte si také:

2024-04-30T09:20:01Z dg43tfdfdgfd