MODRé BRAMBORY: PRAVIDLA PRO úSPěšNé PěSTOVáNí A SPRáVNOU SKLIZEň

Modré brambory zaujmou na první pohled díky netypické barvě. Pěstovat je můžete na zahradě. Poradíme, jak na to, abyste se mohli těšit z vlastní úrody. Prozradíme, na co si dát pozor při sklizni.

Už jen samotná barva je činí něčím výjimečným. Modrofialová slupka a modře mramorovaná dužnina doslova vybízí ke kulinářskému kouzlení. Však modrá bramborová kaše nadchne nejen děti. Jak na pěstování, sklizeň a konzumaci?

Modré odrůdy brambor v kuchyni

Modrá odrůda Vafli vznikla coby klonový výběr odrůd Britisch Columbia Blue. Na výstavě Země živitelka byla oceněna hlavní cenou Zlatý klas. Jedinečná je nejen barvou slupky a dužniny, ale také speciální vnitřní kvalitou konzumních hlíz. Odrůda je vhodná pro klasickou přípravu kaše, ale také smažených hranolků i k výrobě pestře zbarveného bramborového salátu, a to nejen o Vánocích. Vafli je poloraná až polopozdní konzumní odrůda. Má oválné hlízy, středně velké až velké tvarem. Pro pěstování je třeba používat jen certifikovanou, tj. zdravou sadbu.

Výběr vhodného stanoviště

Při volbě místa dejte přednost takovému, na kterém nebylo v minulých letech zaznamenáno nadměrné napadení hlíz obecnou strupovitostí brambor, jakožto výskyt háďátka bramborového a rakoviny brambor. Odrůda Vafli je náchylná na napadení háďátkem i rakovinou. Od posledního pěstování brambor na stanovišti je nezbytný minimálně čtyřletý odstup. Pozemek je třeba zbavit kamenů. Kvalitu hlíz pozitivně ovlivňuje zařazení do tzv. druhé tratě.

Pravidla před sadbou

Vzhledem k delší vegetační době je třeba alespoň 6 týdnů před sázením umístit sadbové hlízy do tmavé místnosti, a to s teplotou v rozmezí 8 až 12 °C. Od poloviny této doby, respektive po vytvoření 3 až 5 mm dlouhých klíčků, je nutné zvýšit teplotu na 12 až 18 °C, jakožto zároveň zajistit dostatečný přísun světla.

Výsadba a následná péče

Sázejte mělce, cca 50 mm do hluboce zkypřené půdy. Po výsadbě se snažte nahrnout nad hlízu co nejvyšší vrstvu půdy, minimálně 100 až 150 mm. Kypření půdy je nutné provádět 2x do vzejití a 2 až 3x po vzejití. Půdu je třeba udržovat bez plevele. O výši výnosu podstatně rozhoduje dostatek vláhy v době intenzivního růstu hlíz, a to zejména v červenci a srpnu. Nezbytná je dostatečná zásoba fosforu, draslíku a hořčíku při půdní reakci v rozmezí 5,5-6,5 pH. Organické hnojivo se používá zásadně na podzim. Na jaře je možné použít jen kvalitní kompost.

Foto: Pixabay

Vhodná doba pro sklizeň

Sklízí se za příznivého počasí a teplotě nad 8 °C. Po uskladnění (1 až 2 dny) hlízy nejprve při vyšší teplotě osušte. Za 2 až 3 týdny, při teplotě 12 až 18 °C dojde k zahojení potenciálního mechanického poranění. Poté je nutné provést ochlazení na skladovací teplotu 4 až 6 °C. Před kuchyňskou úpravou je třeba hlízy přenést minimálně na týden do místnosti s teplotou okolo 20 °C.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Modré brambory: Pravidla pro úspěšné pěstování a správnou sklizeň first appeared on Naše zahrada.

2024-06-12T18:15:05Z dg43tfdfdgfd