MIKROVLNKA JAKO LíHEň BAKTERIí: VěDCI NAšLI šOKUJíCí MNOžSTVí BAKTERIáLNíCH DRUHů

 

Mikrovlnná trouba se za roky své existence stala nedílným pomocníkem našich domácností. Používáme ji nejen na ohřev, ale umožňuje nám i přípravu jednoduchých receptů, a to do několika málo minut. Jenže i tento sluha v sobě v sobě může skrývat nebezpečí.

Nejen bezpečný pomocník

Ačkoliv jste se jistě už setkali s informací, že mikrovlnná trouba prostřednictvím ohřevu ničí nebezpečné mikroorganismy a doporučuje se ke sterilizaci např. houbiček na nádobí, nemusí to tak platit vždy a za všech okolností. Vědci v časopise Frontiers in Microbiology letos v srpnu publikovali pro mnohé překvapivé zjištění.

Mohlo by vás zajímat: Houby na jídle jako z restaurace. Nenechte je ztmavnout, stačí pár kapek

V historicky první studii zkoumající mikroby vyskytující se v mikrovlnných troubách tým pod vedením mikrobiologa Manuela Porcara z univerzity ve Valencii zkoumal stěry z útrob 30 mikrovlnných trub užívaných nejen v domácnostech, ale i v laboratořích a jiných sdílených prostorách, např. jídelnách. Na vzorcích odebraných ze stěn a otočných talířů narostly v laboratoři bakterie, které vědci následně podrobili analýze DNA. Výsledky odhalily 747 bakteriálních rodů a to celkem v 25 kmenech. Nejmenší diverzitu obsahovaly mikrovlnné trouby domácností, naopak nejvyšší ty z laboratoří. Rozdílnost výsledků byla zapříčiněna rozlišnou intenzitou lidského kontaktu nebo úrovněmi záření.

Jaké bakterie výzkum odhalil

Nejčastěji byly zaregistrovány kmeny Proteobacteria, Bacteroidetes, Actinobacteria a Firmicutes. Tedy relativně časté bakterie vyskytující se na rukou anebo na kuchyňských površích. V kuchyňských mikrovlnkách byly ale nalezeny i bakterie Enterococcus, Klebsiella či Aeromonas, které mohou být pro lidské zdraví rizikové. Například bakterie Klebsiella může způsobit bronchopneumonie, tedy záněty plic, které jsou zejména nebezpečné pro malé děti.

Jakto, že bakterie vystavené teplu přežily?

Otázka, která jako první napadne snad každého. Ani vědci samotní na ni však ještě odpověď neznají. Uvádějí, že je třeba dalších výzkumů, které by měly vysvětlit, jakým způsobem se bakterie byly schopné adaptovat vysokým teplotám a elektromagnetické radiaci. Australská vědkyně Belinda Ferrari z univerzity v Novém Jižním Walesu výsledky studie překvapená není. Bakterie nepodceňuje:

Dokážou přežít téměř v jakémkoli prostředí s extrémní expozicí a dokážou se přizpůsobit všemu,

zmiňuje.

 

Mohlo by vás zajímat: Proč fén a sušička hřeje i fouká zároveň. Je to nutné?

Nemusíme se příliš obávat, stačí dodržovat základy hygieny

Přílišný strach však na místě není. Manuel Porcar připomíná, že v mikrovlnných troubách se nejčastěji nacházejí stejné bakterie, jako na ostatním kuchyňském povrhu. Na místě je tedy pouze dbát na pečlivý úklid všech těchto prostor.

 Jak mikrovlnku vyčistit?

Účinným a jednoduchým prostředkem k vyčištění mikrovlnné trouby je citron. Zbaví troubu nejen bakterií, ale i plísně či rzi. Postačí, když vypeckované plátky citronu v teplé vodě vložíte do mikrovlnné trouby a zapnete zhruba na dvě minuty program s nevyšší teplotou. Poté už jen nečistoty z trouby jednoduše setřete.

Video k článku ZDE

Diskuze k článku

Další články

2024-09-16T17:44:53Z dg43tfdfdgfd