MANžELé SE „Z DONUCENí“ PUSTILI DO PříPRAVY HOT DOGů: VYRáBíME VLASTNí KLOBáSY, V OBCHODECH JSME SI NEVYBRALI, říKAJí

Hot dog si stále spousta lidí představuje jako párek v rohlíku, jen s jinak rozříznutým pečivem. Přitom to není totéž. Hot dog se dělá z odlišných surovin a ve výsledku i jinak chutná. Jak vyrobit perfektní hotdog, jakou použít omáčku či zeleninu, zjišťovaly Toprecepty.cz u těch nejpovolanějších, výrobců těchto lahůdek ze společnosti Rooster Sausage Gourmet.

Strach z reakce zákazníků

Rozdíl mezi párkem v rohlíku a hot dogem může být markantnější, než jak to na první pohled vypadá. Nejen, že se většinou používá jiný typ pečiva, na hot dog bývá ze sladšího „hamburgerového“ těsta, ale ani párek není zásadou. V Rooster Sausage Gourmet totiž používají domácí klobásy. 

„Měli jsme velké pochybnosti o tom, zda konzervativní Češi, zvyklí na klasický párek v rohlíku přijmou takovouto změnu. K našemu velkému překvapení jsme sklízeli jednu pochvalu za druhou. Zákazníky náš způsob zaujal,“ říká pro Toprecepty.cz Hana Kohoutová, spolumajitelka společnosti.

Ta se s manželem rozhodla, že místo vyšlapané cesty zvolí tu složitější. Na začátku všeho byla naše domácí salsíccia. V obchodní síti jsme nesehnali žádnou, která by neobsahovala konzervanty a zvýrazňovače chuti, tak jsme si ji začali vyrábět sami,“ popisuje.

Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér

Méně bývá víc

Premiéru se svým hot dogem si manželský pár odbyl na Apetit Pikniku, kde se shodou okolností objeví i letos, konkrétně 15.6. v pražské Grébovce. „V tu chvíli jsme ale vůbec netušili, jak lidem náš produkt nabídnout. Ze všech zamýšlených variant nám nakonec přišla nezajímavější forma hot dogů, která nabízí mnoho možností obměn,“ vzpomíná Hana.

Zákazníky tehdy jejich pokrmy zaujaly natolik, že se účasti na food festivalech množily nečekanou rychlostí. Zřejmě i proto, že domácí klobása byla pro zákazníky příjemným překvapením. Co však bylo speciální ingrediencí, která dodala tu správnou chuť?

„Určitě kvalita masa a co nejméně dalších surovin, aby vynikla jeho samotná chuť. Milujeme Itálii a velmi se nám líbí jejich minimalistický přístup k počtu ingrediencí s maximálním důrazem na jejich kvalitu,“ říká Hana Kouhoutová s tím, že svou roli hraje rozhodně i skvělé přeštické plemeno prasat, které k výrobě klobás používají. 

Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí

Jak na skvělý hot dog

Manželé Kohoutovi kromě klobás vyrábějí i většinu dalších přísad, které do svých hot dogů přidávají. Jen pečivo podle svých slov přenechávají „stejně naladěným profesionálům“.

Aby byla bageta čerstvá a křupavá, používají jednoduchý trik. „Pečivo na naše hot dogy je speciální v tom, že nejlépe chutná po opečení na grilu, kde získá křupavý povrch a nadýchaný střed,“ prozrazuje Hana.   

Pro čtenáře webu Toprecepty.cz přidává i několik rad, jak si doma udělat perfektní hot dog, podobající se tomu, kteří umí pouze profíci.

„Základem je opět kvalita. Pro ty, kteří si troufnou na domácí výrobu, doporučujeme minimalizovat počet ingrediencí a soustředit se na kvalitu a původ masa. Co se týče pečiva, pokud máte čas, na internetu najdete mnoho receptů na dobrou bagetku, kterou si doma celkem snadno připravíte,“ radí Kohoutová.

U náplní je podle ní ideální šťavnatost, kterou dodá zelenina, sýr, doplňující chuť masa, a kvalitní majonéza. Pokud budete mít chuť na něco opravdu výjimečného, doporučuje Hana kvalitní kimchi. „Získáte tak opravdu netradiční a naprosto výjimečný chuťový zážitek. Doporučujeme také hot dog doladit jarní cibulkou, pečeným sezamem a mikrobylinkami,“ dodává s tím, že veškeré ingredience by měly být čerstvé a pokud jsou domácí, je to ještě lepší.

Velká houbová mapa 2024: Plné košíky hlásí houbaři ze Středních Čech, na bramboračku si nasbíráte i na Vysočině

Kam za dobrým hot dogem

Jak chutnají hot dogy Rooster Sausage Gourmet můžete nejen v sobotu 15. června na Apetit Pikniku v pražské Grébovce, ale také na dalších food festivalech či farmářských trzích. „Velmi dobře naše hotdogy ladí i s kraftovými pivy, proto se rádi účastníme také pivních festivalů a pop upů v pivovarech a pivotékách,“ zve všechny milovníky dobrého jídla Hana Kohoutová.

Jak vypadá příprava netradičních hot dogů i samotné pokrmy, zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Vyzkoušejte netradiční hot dog naruby podle našeho video receptu, určitě vám zachutná:

Přečtěte si také:

2024-06-11T07:42:07Z dg43tfdfdgfd