“MAMI, PROMIň, ALE STARAT SE O TEBE NEBUDU, NENí TO MOJE POVINNOST,” JE NAšTVANá SLEčNA BáRA

Rodiče se o své děti starají už odmalička a často jim podřizují svůj život, protože je to podle nich tak správně. Pečují o ně a tak nějak se ve společnosti čeká, že až děti dospějí, postarají se na oplátku o své slábnoucí rodiče. Spousta dětí to tak dělá, platí domovy důchodců nebo si rodiče vezmou k sobě. Jsou však tací, kteří na to mají jiný názor. Nevidí důvod, proč se o rodiče starat. Není to přece jejich povinnost.

Své naštvání a frustraci z nepochopení přetavila do dopisu slečna Bára. Rozhodla se pro svobodný život, kdy sice občas nějakého partnera má, ale děti, rodina a podobně jí nic neříkají a nechce se vydat touto cestou. Je to přirozeně její volba. Nyní však přichází chvíle, kdy její zase máma potřebuje pomoc. A přirozeně chce, aby se o ni postarala právě její dcera, slečna Bára. Nemá přece rodinu, děti, má spoustu času. Není to, ale její povinnost, nebo ano?

Mami,

nepostarám se o tebe. Promiň, ale není to moje povinnost. Možná jsem povrchní a ta špatná, ale mám svůj život a ten si žiju. Vybrala jsem si ho a nechci, aby to bylo jinak. Jsem sobecká? Ať! Pracuji spoustu hodin, chci se někam dostat, mít funkci a pracovat tak, jak mě baví. Před rokem jsem rozjela vlastní podnikání, daří se mi ho rozvíjet a dávám do něj všechnu energii. Nechci děti a rodinu, chci být svobodná a mít možnost se sbalit a odjet kamkoli, kam jen budu chtít. Chci se rozhodovat sama. Bez toho, abych musela myslet na rodinu, děti nebo další lidi.

Mohlo by se vám líbit

Sylvie (47 let): “Maminko promiň, že se o tebe nemůžu postarat, nejde to”

Rodiče obvykle od prvního nádechu pečují o své dítě a dávají mu to, co potřebuje. Na začátku jde o péči prakticky nonstop, kdy dítko není schopno se o sebe postarat, ale postupem času se děti víc a víc osamostatňují. A nutnosti péče tak ubývá. V určitou chvíli se síly přelévají a rodiče už toho nezvládnou tolik, co jejich děti. Stárnou a v tuto chvíli přichází otázka, kdo jim pomůže a postará se o ně?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Není to moje povinnost

Ať to bude znít hrozně nebo ne, není moje povinnost se automaticky postarat o tebe. Můžu ti pomoci najít vhodný dům s pečovatelskou službou, něco ti přispívat, ale k sobě domů tě rozhodně nevezmu. Vím, že za to na mě budeš naštvaná, nikdy jsi mě tak úplně nechápala a moje rozhodnutí jsi vždy odmávla rukou, že až najdu muže, kterého si vezmu, děti chtít budu. Jsem jen mladá a nevyzrálá. Mami, jak jsi mohla? To, že jsem si vybrala jinou životní cestu než se tobě líbí, je přece moje věc. Nechci děti a rodinu, okolí to musí přijmout a respektovat.

Chci si užívat

Chci žít svobodný život a nemít s sebou nikoho, kdo by ovlivňoval mé rozhodnutí. A rozhodně nemusím všechno, co jsem budovala, zahodit, protože mě potřebuješ. Mou pomoc. Proč mi musí všichni opakovat, že jako “správná dcera se o mámu musím postarat”? Já jsem na svět nechtěla, neměla jsem na výběr a nikdo mi nedal možnost rozhodnout se. Rozhodla jsi za mě ty, protože jsi mě chtěla. Takže kecy, že jsi o mě pečovala roky a teď ti to musím vrátit, neberu. To, že jsem se narodila byla tvoje volba, ne moje. Chtěla jsi dítě a tak je přirozené, že o něj pečuješ. Vím, že to zní strašně drsně, a to zase nechci. Ale potřebuji, abys pochopila, že prakticky se o tebe starat nemůžu, protože mám ve svém životě jiné plány.

Mohlo by se vám líbit

Jana (56 let): Mami, ráda se o tebe starám, ale je to s tebou těžké

Rodiče se o děti starají dlouhé roky a přirozeně tak očekávají, že jim to děti vrátí, když to budou potřebovat. Síly ubývají, rodiče stárnou a potřebují pomoc druhých stále víc a víc. Když ale situace dojde do fáze, že rodiče nemohou žít sami a potřebují pravidelnou péči, stojí dospělé děti před důležitou životní volbou. Postarat se o rodiče doma, nebo v domově důchodců?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Stěhování do zahraničí

Promiň mami, ale chci se v budoucnu odstěhovat do zahraničí, svou online firmu můžu řídit odkudkoliv. Chci střídat destinace podle toho, kde se mi bude líbit. Nehodlám se vzdát svých snů, na které tvrdě dřu, abych s tebou byla doma, starala se o tebe a život mě jen tak míjel. Chci žít, ne přežívat. Zaplatím ti, co bude vhodné. Možná jsem špatná dcera, ale mám se ráda a chci v životě dělat svoje volby. Mám tě ráda, ale obětovat se nechci. 

Bára

 

Rozhodla se slečna Bára správně? Je skutečně povinností dětí pečovat o své staré rodiče? Jak byste danou situaci řešili vy? Také byste slevili ze svých nároků, překopali svůj život, aby rodiče měli ve vás pečovatele? Nebo byste to nechali na profesionálech?

Přečtěte si také příběh slečny Gabriely, která se rozhodla pro velký životní krok a odešla od partnera, s nímž nebyla šťastná.

Související články

2024-07-27T06:53:11Z dg43tfdfdgfd