LóGR A JEHO DALší VYUžITí NA ZAHRADě. NEZBAVUJTE SE JEJ

Pijete rádi šálek dobré kávy nejraději v tichu vaší zahrady? Pak věřte, že i tímto šálkem kávy prospějete dobře vaší úrodě. Lógr z kávy nevyhazujte, pomůže rostlinám proti škůdcům. Zahnat můžete díky této metodě i ty nejotravnější slimáky. Pokud poskytnete zahradě pomoc včas, nemusíte se o plody rostlin obávat.

Káva jako přírodní hnojivo

Hodí se na balkonové, pokojové, zahradní i venkovní květiny. Lógr je pro květiny skoro požehnáním. Díky lógru mohou získat květiny potřebné živiny, především minerály, které usnadňují jejich růst. Pro půdu je nezbytný kupříkladu draslík. Lógr však obsahuje látek potřebných ještě mnohem více. Nechybí zde ani podíl vápníku, hořčíku i manganu.

Další výhody lógru

Půda s lógrem je vzdušnější, lehčí, ale také lépe zadržuje vodu. Vychlazený lógr postačí usušit a do půdy zapracovat. Přiláká často také užitečné žížaly, které kypří půdu. Ne všechny rostliny ale kávovou sedlinu snesou. Je určená hlavně pro ty, kterým nevadí nižší pH. Mezi ně patří například maliny, borůvky, ostružiny, brusinky, hortenzie, orchideje, růže, muškáty, magnolie, kapradiny, vřesy a mnoho dalších. Kávovou sedlinu naopak nedávejte na šeřík ani levanduli. K rostlinám, které potřebují zásaditou půdu lógr zkrátka nepřidávejte.

Vždy se ujistěte, že je lógr dobře usušený. Dejte pozor na plísně. Sedlinu rozprostřete nejlépe na pečící papír a sem tam lógr promíchejte. Lógr, který nezpracujete hned, skladujte na suchém místě, nejlépe v uzavíratelných nádobách.

Foto: Pixabay

Lžíce sedliny na jeden litr vody

Přesně v takovémto poměru můžete zahnat nevítané housenky i mšice. Postačí roztok kávové sedliny scedit do rozprašovače. Pomocí aplikátoru můžete sedlinu nanést na listy rostlin. Ubráníte se takto i otravným mravencům, ti aroma z kávy přímo nesnáší. Tam, kde budou sedat otravné vosy, postačí lógr zapálit a šířící se aroma je zažene.

Se sedlinou do mulče

Mulčování patří mezi běžné zahradnické práce. Kromě slámy, nebo listí je možné použít i tento nasušený lógr. Postačí ho rozprostřít kolem rostlin. Kávovou sedlinu využijete opravdu hojně. Uvítat ji mohou také některé druhy zeleniny jako jsou například rajčata, kapusta, salát, nebo mrkev. Podpořit tím můžete rozhodně i jejich zdravý růst, a to se opravdu vyplatí. Kávová sedlina se tak může stát přirozenou součástí každé poctivé zahradnické práce.

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/zahrada/logr-kavova-sedlina-hnojivo

https://www.ireceptar.cz/zahrada/kavova-sedlina-proti-skudcum/

Náhledové foto: Pixabay 

The post Lógr a jeho další využití na zahradě. Nezbavujte se jej first appeared on Náš dům.

2024-06-10T11:07:34Z dg43tfdfdgfd