LéTO V HORáCH! DOKážETE SI PřEDSTAVIT LEPší AKTIVNí DOVOLENOU?

Jste připraveni objevovat úžasné horské túry, které najdete na dosah ruky? Tak to jsme tu pro vás správně. Naše vášeň pro turistiku nás totiž zavedla do nejkrásnějších koutů oblasti střední Evropy a rádi se s vámi podělíme o tipy na výlet nebo rovnou delší aktivní dovolenou. V našem průvodci se dozvíte, jak se správně připravit na horskou túru, co si vzít s sebou a jaké vybavení vybrat. Přečtěte si naše tipy a vydejte se na nezapomenutelné dobrodružství!

Turistika je naší vášní a střední Evropa nabízí nespočet nádherných míst, která stojí za návštěvu. Pokud hledáte inspiraci pro vaše další dobrodružství, máme pro vás několik tipů na jedinečné destinace, které byste neměli vynechat.

Krkonoše, Česká republika

Krkonoše, nejvyšší pohoří České republiky, se pyšní jedinečnou přírodou a nabízí řadu turistických tras vhodných pro různé úrovně zkušeností.

  • Sněžka (1603 m n. m.): Nejvyšší hora ČR, kterou můžete zdolat po několika trasách, například z Pece pod Sněžkou nebo přes Obří důl. Výstup nabízí nádherné výhledy a je vhodný pro celodenní túru.
  • Pramen Labe: Tato trasa vede k symbolickému prameni jedné z nejdůležitějších evropských řek. Okolí pramene je malebné a cesta je příjemná i pro rodiny s dětmi.
  • Harrachov: Známé lyžařské středisko, které v létě láká turisty na výlety k Mumlavským vodopádům nebo na túry po okolních kopcích.

Tatry, Slovensko / Polsko

Vysoké Tatry jsou rozdělené mezi Slovensko a Polsko a nabízejí dramatické horské scenérie a náročnější trasy pro zkušenější turisty.

  • Rysy (2499 m n. m.): Nejvyšší hora Polska, kterou můžete zdolat jak ze slovenské, tak z polské strany. Výstup je náročný, ale výhledy z vrcholu stojí za to.
  • Štrbské Pleso: Krásné horské jezero, kolem kterého vede několik nenáročných tras, ideální pro relaxační procházky s rodinou.
  • Tatranská magistrála: Dlouhá trasa vedoucí přes celé Tatry, která nabízí možnost vidět nejkrásnější místa tohoto pohoří. Je rozdělena na několik úseků, které lze zdolat samostatně.

Šumava, Česká republika

Šumava, rozprostírající se na pomezí Česka, Německa a Rakouska, je ideální destinací pro milovníky klidné přírody a hlubokých lesů.

  • Boubínský prales: Jedna z nejstarších a nejlépe zachovalých přírodních rezervací ve střední Evropě, kde můžete obdivovat původní pralesní porosty.
  • Černé a Čertovo jezero: Dvě ledovcová jezera ukrytá v lesích, kam vede příjemná turistická trasa. Ideální místo pro piknik a odpočinek.
  • Modrava a Filipova Huť: Malebné vesničky, které jsou výchozím bodem pro řadu turistických tras vedoucích skrze krásné šumavské lesy.

Bílé Karpaty, Česká republika / Slovensko

Tato oblast na hranici mezi Českou a Slovenskou republikou je známá svou krásnou přírodou a tradičními vesnicemi.

  • Velká Javořina (970 m n. m.): Nejvyšší vrchol Bílých Karpat, který je dostupný z několika směrů a nabízí krásné výhledy na okolní krajinu.
  • Čertoryje: Přírodní rezervace známá svými rozlehlými loukami plnými vzácných rostlin a motýlů. Ideální místo pro klidné procházky a pozorování přírody.
  • Vršatská bradla: Působivé skalní útvary, které tvoří dominantní prvek této oblasti a nabízejí skvělé možnosti pro turistiku a fotografování.

Beskydy, Česká republika / Slovensko

Beskydy jsou méně frekventované než Tatry nebo Krkonoše, ale nabízí rozmanité turistické trasy a nádherné výhledy.

  • Lysá hora (1323 m n. m.): Nejvyšší vrchol českých Beskyd, oblíbený mezi turisty i cyklisty. Výstup je náročnější, ale výhledy z vrcholu jsou úchvatné.
  • Pustevny a Radhošť: Oblíbené turistické místo s unikátní architekturou od Dušana Jurkoviče a nádhernými výhledy. Trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi.
  • Soláň: Oblíbený výchozí bod pro turistiku i běžecké lyžování, známý svou tradiční valašskou architekturou a krásnými výhledy na okolní kopce.

Nezaujali jsme vás? Tak tady další tipy

  • Náš tip: Stezka Českem! 1000 a 1000 km dlouhý oficiální přechod Česka

Můžete ji jít vcelku, Severní stezku nebo Jižní stezku. Po jednotlivých úsecích. Rozdělit si ji na víkendy. Ze západu na východ nebo naopak. Po chatách nebo se stanem. Pomalu, rychle, nebo třeba běžet. Jít může každý!

Stezka Českem je nekomerční projekt party nadšenců, kteří se spojili s Klubem českých turistů a společně vám nabízí možnost vyrazit na krásnou a zajímavou cestu přes celou naši republiku. Nebo něco jiného?

  1. Slovenský ráj, Slovensko: Národní park známý svými soutěskami, vodopády a železnými lávkami, které vás provedou přes divoké říčky. Ideální pro dobrodružné povahy.
  2. Moravský kras, Česká republika: Oblast známá svými jeskyněmi, z nichž nejznámější je Punkevní jeskyně s podzemní řekou a propastí Macocha.
  3. Velké Fatry, Slovensko: Méně známé, ale nádherné pohoří nabízející klidné turistické trasy s úchvatnými výhledy a tradičními horskými chatami.

Návštěva méně frekventovaných míst vám umožní zažít autentickou krásu střední Evropy a vyhnout se turistickým davům. Ať už se rozhodnete pro návštěvu Bílých Karpat, Beskyd nebo Českého ráje, každé z těchto míst vám nabídne jedinečné zážitky a krásné přírodní scenérie. Každopádně. Nezapomeňte se dobře připravit a vybavit, aby vaše dobrodružství bylo pohodlné a bezpečné.

Náš tip: Nová kolekce od Hannah.cz vám poskytne vše, co potřebujete pro pohodlný a bezpečný výlet do hor.

Jak se správně připravit na turistiku v horách

Správná příprava je klíčem k úspěšnému a bezpečnému výletu do hor. Zde jsou některé základní tipy:

  • Plánování trasy: Pečlivě si naplánujte svou trasu a zjistěte si informace o aktuálních podmínkách. Mějte vždy po ruce mapu a informujte někoho o svém plánu.
  • Vhodné oblečení a vybavení: Výběr správného oblečení a vybavení je zásadní. Nová kolekce od Hannah.cz nabízí kvalitní turistické oblečení, které vás udrží v teple a suchu za každého počasí. Investujte do pohodlných bot, funkčního prádla a lehké, ale teplé bundy.
  • Co si vzít s sebou: Nezapomeňte na základní výbavu, jako je dostatek vody, energetické tyčinky, lékárnička a ochrana proti slunci. Dále je užitečné mít s sebou navigační zařízení nebo alespoň kompas.

Nová kolekce od Hannah.cz

Hannah.cz přináší novou horskou kolekci, která je navržena tak, aby splnila všechny vaše potřeby při turistice. Od lehkých a odolných bund, přes funkční prádlo, až po praktické batohy – vše je vyrobeno z kvalitních materiálů a s důrazem na pohodlí a funkčnost. Což mnohdy opravdu oceníte!

Turistika v horách je skvělým způsobem, jak se dostat do kontaktu s přírodou a vyzkoušet své fyzické schopnosti. S našimi tipy na nejlepší turistické destinace ve střední Evropě a radami, jak se správně připravit, budete na svůj další výlet připraveni.

2024-06-27T15:44:38Z dg43tfdfdgfd