LEVNé A PřITOM PřEKVAPIVě EFEKTIVNí – VAJEčNé SKOřáPKY MOHOU S VýžIVOU ROSTLIN SKVěLE POMOCI. PODRTIT JE VšAK NESTAčí, MUSíTE JE AKTIVOVAT PřES NOC

Levné a přitom překvapivě efektivní – vaječné skořápky mohou s výživou rostlin skvěle pomoci. Podrtit je však nestačí, musíte je aktivovat přes noc. Zajímavé je, že použití vaječných skořápek, běžného kuchyňského odpadu, může výrazně ovlivnit růst a zdraví prakticky všech rostlin na zahradě – a nestojí přitom skoro nic.

Vápníková síla vaječných skořápek

Vaječné skořápky se skládají převážně z uhličitanu vápenatého, který je kritickou živinou pro růst mnoha užitkových rostlin (je totiž nezbytný při správné tvorbě plodů). Vápník hraje zásadní roli při vývoji buněčných stěn rostlin a pomáhá udržovat integritu buněk. Bez dostatečného množství tohoto prvku mohou rostliny rajčat trpět hnilobou konce květu, což je častá porucha, která způsobuje tmavé, propadlé skvrny na plodech.

Příprava a použití vaječných skořápek na zahradě

Aby bylo možné vaječné skořápky na zahradě účinně použít, je třeba je očistit a vysušit, aby se odstranily zbytky vaječného bílku, které by jinak mohly přilákat škůdce nebo podpořit růst plísní. Pro okamžité použití nasypte rozdrcené vaječné skořápky přímo do výsadbové jamky při sázení sazenic. Tato metoda dodá vápník přímo do míst, kam se kořeny snadno dostanou, a podpoří tak silný start rostlin.

Foto: Pixabay

U již zasazených rostlin však musíte postupovat jinak, proto namočte rozdrcené vaječné skořápky na několik dní do vody, abyste vytvořili „čaj z vaječných skořápek“ bohatý na živiny. Pak přidejte lžičku octa, který vápník aktivuje, a nechte odležet přes noc. Tímto roztokem zalévejte rostliny – dodáte jim tak opravdu jemnou dávku rozpustného vápníku a dalších stopových minerálů.

Další výhody vaječných skořápek v zahradě

Kromě vápníku poskytují vaječné skořápky několik dalších výhod, které zlepšují prostředí pro růst rajčat a další plodové zeleniny:

  • Odstrašení škůdců: Ostré hrany rozdrcených vaječných skořápek působí jako přirozený odstrašující prostředek plže a slimáky, kteří by mohli hodovat na jemných listech rajčat.
  • Vyrovnávání pH: Vajíčkové skořápky pomáhají vyrovnávat pH půdy, což prospívá rajčatům, která preferují pH okolo 6,5 až 7,0.
  • Provzdušnění a odvodnění: Hrubě rozdrcené vaječné skořápky mohou zlepšit provzdušnění a odvodnění půdy, což je zásadní pro zdravý vývoj kořenů.

Mulčování se také hodí

Jen správná výživa však nestačí – důležitá je také ochrana rostlin před stresem z vnějšího prostředí. Proto vždy používejte organický mulč , abyste udrželi vlhkost, potlačili plevel a udržovali rovnoměrnou teplotu půdy. Mulč se také postupně rozkládá a dodává půdě organickou hmotu.

 

Zdroj: https://m.pomuzuanezce.meme/cz/9-duvodu-proc-nevyhazovat-vajecne-skorapky/, https://primainspirace.cz/2024/02/17/vajecne-skorapky/

Náhledové foto: Pixabay

The post Levné a přitom překvapivě efektivní – vaječné skořápky mohou s výživou rostlin skvěle pomoci. Podrtit je však nestačí, musíte je aktivovat přes noc first appeared on Naše zahrada.

2024-06-10T23:08:23Z dg43tfdfdgfd