KřEN: MáLO VYUžíVANý, A PřITOM NáM TOHO MůžE TOLIK DáT

Křen je prakticky tradiční českou zeleninou, která se v minulosti neztratila v žádné zahrádce. Je pěstován pro svůj obrovský kořen, který má velmi ostrou chuť. Nepochybujeme o tom, že i vy znáte chuť křenu a že jste ho vyzkoušeli k masu či klobáse. Kromě toho, že se křen používá v kuchyni, je také důležitou léčivou bylinou. Jaké vlastnosti a účinky přináší?

Křen, také řečený křen selský

Křen má tři druhy, které se vyvíjejí v Evropě a Asii. Domovinou křenu, který se navíc pěstuje i u nás, je Moldavsko a jižně položená místa Ukrajiny. Zde se vyskytuje v údolích vodních toků. Do střední Evropy se dostal díky Slovanům. Kořeny se sklízejí během druhého nebo třetího roku, nejlépe na jaře nebo v době podzimu. Květenství je vhodné likvidovat během vegetační sezóny, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly.

Co křen v sobě skrývá?

Křen je především velkým zdrojem vitaminu C a provitaminu A. Z minerálních látek je bohatý zejména na železo, hořčík, fosfor, vápník a draslík. Obsahuje také:

  •       hořčičné silice
  •       fytoncidy
  •       fenyletylalkohol
  •       lysozomy

Díky svému složení je praktickým antimikrobiálním prostředkem. K úpravě pokrmů se používá nejen kořen, ale jeho listy. Navíc mají regenerační vlastnosti. Křen je velmi nápomocný při trávení tučných pokrmů, urychluje trávicí systém a rovněž urychluje spalování tuků.

Účinný prostředek proti revmatismu

Revma je velmi bolestivým onemocněním kloubů. V lidovém léčitelství se křenové listy využívají ke zmírnění bolestí. Křenové listy se omyjí a přiloží na koleno v místě bolesti. Poté se jen čeká na to, až začnou působit. Je možné z nich připravit léčebnou mast. V takovém případě se hmota rozmixuje na kaši. U citlivějších jedinců může tato mast způsobit pálení a mravenčení kůže! Takže si dejte pozor na dávkování.

Bojuje proti příznakům nachlazení

Vzhledem k tomu, že kořen křenu obsahuje velké množství vitaminu C, je skvělým lékem na rýmu, , ucpané dutiny a bolesti hlavy, což jsou nejčastější příznaky nachlazení. Vyplatí se vyrobit si křenový sirup ze 100 g mletého křenu a 50 ml vody. Vše smíchejte dohromady a nechte asi dvě hodiny louhovat. V té chvíli směs sceďte a oslaďte ji lžičkou medu, který má také antimikrobiální účinky. Sirup se užívá během dne ráno, ve dvanáct hodin a večer, vždy po jedné čajové lžičce.

Zdroje info: irecepty.cz, bylinyprovsechny.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Křen: Málo využívaný, a přitom nám toho může tolik dát first appeared on Plné zdraví.

2023-06-06T00:14:05Z dg43tfdfdgfd