KáVA JAKO SPALOVAč TUKů: MůžE BýT, ALE NENí TO TAK JEDNODUCHé

Důvod, proč se káva považuje za spalovač tuků je prostý: obsahuje kofein. Na trhu můžete najít spoustu přípravků na hubnutí, které tuto látku taktéž obsahují. Může ale skutečně kofein podpořit nebo dokonce urychlit spalování tuků? Hovoří se také o tom, že pravidelné pití kávy před tréninkem může kromě hubnutí vést též k lepšímu výkonu. Spoustě z nás je jasné, že samotné popíjení kávy nám zhubnout nepomůže…

Efektivní spalování tuků

Pokud chcete hubnout, měli byste se zaměřit na faktory, které urychlují spalování tuků. Patří mezi ně aerobní cvičení (běh, aerobik, rychlá chůze, plavání, jízda na kole): tyto činnosti zajišťují svalům maximální přístup kyslíku, což má za následek intenzivnější spalování tukových sloučenin. Při jejich provádění je důležité zaměřit se na následující:

  • Cviky, které zvednou tepovou frekvenci přibližně na 120 až 130 tepů za minutu.
  • Minimální délka tohoto cvičení je cca 40 minut, ale může být i déle. Délka cvičení je důležitá, protože na začátku dochází ke spalování zásob glykogenu, které se nacházejí ve svalech, teprve po 20 až 30 minutách dochází ke spalování tukové tkáně.

Silná káva před cvičením

Aby ale docházelo k přínosům cvičení, je důležité dosahovat čím dál lepších výsledků. To znamená, že pokud chcete spalovat tuky s cvičením i nadále, budete muset časem pracovat intenzivněji. A to buď delší dobou tréninku nebo zvyšováním jeho intenzity. Proces spalování tuků je ale možné při aerobním cvičení urychlit ještě i jinak. Podle vědců by to mohlo být právě díky silné kávě, kterou si dopřejete před cvičením.

Samotná káva nestačí

Studie byla provedena na granadské universitě. V ní bylo 15 mužů rozděleno do dvou skupin, z nichž jedna konzumovala 3 mg kofeinu na jeden kilogram své hmotnosti a druhá dostávala placebo, a to v 8:00 a v 17:00. Ukázalo se, že skupina, která konzumovala kofein, rychleji spalovala tuky. A nejen to. Z této „kofeinové“ skupiny dosáhli lepších výsledků ti, kteří cvičili odpoledne. Ti, kteří cvičili ihned po probuzení, dopadli o něco hůře – souviset by to mělo s denním kolísáním oxidace tuků během cvičení. A úplně nejlepších výsledků dosáhnete, když si svou kávu dopřejete asi půl hodiny před cvičením.

Zdroje info:

https://5mindlazdrowia.pl/kawa-przed-aerobami/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335479/

https://canal.ugr.es/uncategorized/drinking-a-strong-coffee-half-an-hour-before-exercising-increases-fat-burning-new-study-finds/

Foto: Unsplash.com

The post Káva jako spalovač tuků: může být, ale není to tak jednoduché first appeared on Plné zdraví.

2024-04-23T11:35:20Z dg43tfdfdgfd