KYNUTý šVESTKOVý KOLáč Z DOMáCí PEKáRNY? OPRAVDU TO JDE A SKORO BEZ PRáCE

Sezóna švestek vybízí k upečení lahodného kynutého švestkového koláče s křupavou drobenkou, po kterém se jen sbíhají sliny. Jestli vás někdy od přípravy kynutého těsta odradila jeho složitost, vyzkoušejte náš jednoduchý návod, kde většinu práce zastane domácí pekárna.

Kynutý švestkový táč patří k nejoblíbenějším letním koláčům. Aby ne, zralé šťavnaté švestky a správně vykynuté těsto dohromady tvoří neodolatelnou dobrotu. Máme pro vás snadný postup s využitím domácí pekárny. Stačí pouze přidat suroviny ve správném pořadí, zapnout program a ve zbylém čase si třeba uvařit kávu. 

Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky

Jak na kynutý švestkový koláč v domácí pekárně

Domácí pekárna těsto sama důkladně prohněte a správně nechá vykynout. Stačí odvážit suroviny, podle jednoduchého pravidla je umístit do pekárny a zapnout program. Vždy nejdříve nalijeme všechny tekuté suroviny a až poté přidáme sypké. Droždí, ať čerstvé nebo sušené, vložíme až na konec. Během kynutí těsta omyjeme a vypeckujeme švestky, vyložíme plech pečicím papírem, připravíme si oblíbenou drobenku a před pečením důkladně rozehřejeme troubu na 180 °C.

  1. Na přípravu těsta na 2 plechy potřebujeme 100 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sádla, 250 ml mléka, 1 vejce, 2 žloutky, 4 lžíce rumu, 400 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce cukru moučka, 1/2 lžičky soli a 30 g čerstvého droždí. 
  2. Máslo rozpustíme a do horkého přidáme sádlo a olej.
  3. Všechny tekuté suroviny společně s vejcem a žloutky nalijeme do pečicí nádoby.
  4. Přidáme prosáté mouky a do vytvořeného důlku uprostřed rozdrobíme droždí.
  5. Do jednoho rohu dáme cukr, do protilehlého nasypeme sůl. 
  6. Zapneme program "Těsto"
  7. Vykynuté těsto prsty rozprostřeme na připravený plech, poklademe švestkami, pocukrujeme skořicovým cukrem a posypeme drobenkou
  8. Pečeme přibližně 20 minut

Kynutý se švestkami ... koláč

Jednoduchý kynutý švestkový koláč

Švestkový koláč - kynutý hrnkový

 

Jak připravit univerzální kynuté těsto v domácí pekárně, skvělé na koláče s ovocem a buchty nebo vdolky, to můžete zhlédnout v našem videonávodu níže. 

Využíváte domácí pekárnu na přípravu kynutých koláčů? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů. 

Přečtěte si také:

2024-09-07T07:27:12Z dg43tfdfdgfd