KVÍZ: POZNáTE PODIVNé POKRMY A JíDLA S KRKOLOMNýMI NáZVY?

Už jste někdy ochutnali červy, nebo podle vás slouží jen jako krmivo pro některé domácí mazlíčky? A co třeba speciálně upraveného žraloka? Vadí vám silné aromatické vůně, někdy pravda ne až tak lákavé? 

Hákarl: Islandský poklad

V současné době je Island již dobře zásobován potravinami, ale kdysi dávno hákarl doslova zachránil místní obyvatele před vyhladověním. Hákarl je fermentované žraločí maso a Islanďané na něj nedají dopustit. Považují jej za delikatesu. Dokonce najdete v severozápadní části ostrova Bjarnarhöfnu malé muzeum věnované žralokům.

Turisty nejvíce zajímá žralok grónský, ze kterého rodina pana Bjarnasona už mnoho let vyrábí právě hákarl. Ročně rodina fermentuje maximálně 80 žraloků, protože jejich lov je náročný.

  • Žralok grónský se dožívá i 300 let a je to jeden z největších druhů žraloka, může dorůst až 7 metrů.
  • Tento druh žraloka žije ve velké hloubce a v sítích rybářů končí spíše náhodou.
  • Na svou velikost má žralok grónský velice malé ledviny, tudíž se mu v mase hromadí toxiny a močovina, kterých se nedá zbavit běžným pečením ani vařením, pomáhá pouze fermentace.
  • Žralok grónský se na Islandu loví již od 14. století. S lovem se začalo kvůli jeho tučným játrům, z nichž se vyráběl olej do lamp. Až do vynálezu elektřiny tvořil žraločí olej největší podíl islandského exportu.

Hákarl se začal vyrábět v 16. století, kdy se žralok zřejmě omylem zamotal do sítí, a tak ho rybáři vytáhli a zakopali. Historie praví, že po nějakém čase zakopaného žraloka zase někdo vyhrabal (pravděpodobně kvůli nedostatku jídla), vysušil a ochutnal.

A jak se tedy hákarl vyrábí? Kusy žraločího tuku se balí do beden, v nichž 6 až 8 týdnů kvasí. Poté se maso zavěsí na trámy a takto zraje 4 až 5 měsíců. Většinou se konzumuje s žitným chlebem.

Chačapuri: Gruzínské národní jídlo

Chačapuri jsou placky plněné sýrem. Gruzínci je milují natolik, že se staly jejich národním pokrmem. Ochutnat je můžete prakticky v jakémkoli místním bistru, popř. bývají součástí oblíbených food festivalů.

Tyto velice chutné placky, z nichž po nakousnutí vytéká rozpečený sýr, se nejčastěji podávají jako příloha k polévce, lze je ale konzumovat i samotné. Skvěle je doplní zeleninový salát.

Chačapuri se připravuje kynutého těsta, to se plní gruzínským soleným sýrem, tzv. imeritinským sýrem, který se podobá ovčí brynze. Imeritinský sýr se dá nahradit mozzarellou, brynzou, případně balkánským sýrem. Někdy najdeme v placce i jiné náplně. Chačapuri nemusí mít vždy tvar placky.

  • Chačapuri se staly gruzínským národním pokrmem a jsou vedeny jako gruzínské nehmotné kulturní dědictví.
  • Dokonce se také slaví jejich národní den.
  • Chačapuri jsou sice velice oblíbené, nicméně o jejich historii toho víme pramálo.

Casu marzu: Jídlo, které se chutí jen hemží

Někdo tvrdí, že červi a hmyz jsou jídlem budoucnosti, jiného při představě, že něco takového konzumuje, přinejmenším mrazí. A co takhle sýr? Ten by si většina lidí dala ráda. Jenže možná ne casu marzu.

Casu marzu je sýr doslova prolezlý červy. Při výrobě se záměrně infikuje larvami sýrohlodky drobné. Konzumuje se přímo s larvami až ve vysokém stupni rozkladu sýra.

Casu marzu se vyrábí většinou tak, že se do sýra vyřízne otvor, do něhož se vlije mléko, které zkysne a přivábí mouchy. Ty do sýra nakladou vajíčka, z nichž se vylíhnou červi. Červi se pak živí sýrem a vylučují do něj kyselinu, jež způsobuje, že sýr měkne a dá se roztírat.

  • Nejčastěji se larvami infikuje sýr pecorino Sardo.
  • Larvy mohou mít buď bílou barvu, nebo jsou průhledné.
  • Sýr se musí sníst, dokud larvy žijí, poté je zdravotně závadný.
  • Roku 2009 získal casu marzu zápis v Guinnessově knize rekordů jako nejnebezpečnější sýr světa.
  • Italská vláda dokonce považuje casu marzu od roku 1962 za nelegální – tamní zákony doslova zakazují prodej potravin, které obsahují parazity. Při prodeji hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc eur.

Zdroje: Apetitonline, Toprecepty, Apetitonline

2024-06-15T15:21:57Z dg43tfdfdgfd