KVíZ: POZNáTE BYLINKU PODLE LIDOVéHO NáZVU? VYZKOUšEJTE SI, ZDA BYSTE OBSTáLI JAKO BáBY KOřENářKY

Léčivé rostliny provázejí člověka od nejstarších dob až do současnosti. Mnoho pěstitelů bylinek a dalších léčivých rostlin nedá na jejich pozitivní účinky na zdraví dopustit a mnoho neduhů si léčí právě bylinkami. Moderní medicína však odsunula léčivé rostliny na vedlejší kolej a často i na banální nemoci lékaři raději předepisují pestrobarevné tabletky místo toho, aby předepsali nějakou tu bylinku. Nicméně, ať už to s bylinkami a jejich léčivou mocí máte jakkoliv, jedno je jisté. Bylinky z našich zahrad a parapetů hned tak nezmizí, a to je dobře. Jak moc se v bylinkaření vyznáte? Známé názvy bylinek umí i malé děti, ale troufnete si odhadnout i ty méně známé, lidové názvy pro bylinky, které velmi dobře znáte? Vyzkoušejte si v našem kvízu své bylinkářské znalosti.

Důkaz o tom, že bylinky a léčivé rostliny se používaly již v hodně dávné minulosti svědčí různé archeologické nálezy, ať už je to ve starověké Persii, Řecku nebo římské říši a největší úctě se bylinky těšily ve středověkých klášterech. V dobách starověku byl lékař a bylinkář to samé, dnes lékaři bylinkám úplně nevěří a spoléhají se raději na vědu. A jak to máte vy? Věříte v sílu léčivých bylin?

Dnešní doba našemu zdraví moc nepřeje

V dnešní době, která je plná shonu, stresu a honby za hmotnými statky, baby kořenářky už nemají své pevné místo. Ano, najdou se tací, kteří bylinkám zasvětili svůj život a své poznatky předávají dál. Nicméně, pokud chceme být zdraví a v dobré kondici, zařadit bylinky do svého života je vždy dobrý nápad. Léčivé byliny sice, na rozdíl od moderních léčivých přípravků, účinkují pomaleji, ale většinou s trvalým následkem a hodí se i pro preventivní užívání, to o lécích říct nemůžeme. Některé léčivé rostliny jsou zároveň zdravé či dokonce označované jako tzv. super potraviny a platí zde Hippokratova slova více, než kde jinde:“ Nechť je ti potrava lékem a lék potravou.“.

Kvíz odhalí vaše bylinkářské znalosti

Tak či tak, bylinky většinou milujeme a ve většině domácností, minimálně doma na parapetu, se vždy najdou ty základní druhy jako jsou máta, meduňka, dobromysl či mateřídouška. Jste si ale jisti, že tyto své oblíbence poznáte i podle jejich staršího, lidového názvu? Máte-li tu možnost, pozvěte si na pomoc babičky nebo dědečky, ti si totiž tyto názvy budou spíše pamatovat. Tak připraveni? Jdeme na to.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-07-27T07:17:53Z dg43tfdfdgfd