KVíZ: FLEXIT NEBO čILOVAT ANEB ZJISTěTE, JAK DOBřE ROZUMíTE MLUVě DNEšNíCH TEENAGERů

Asi každá generace dospívajících a teenagerů má svůj určitý slang, který je pro ně běžnou mluvou. Starší generace, tedy rodiče a prarodiče, občas ale vůbec neví, co vlastně puberťáci říkají. I když tato slova pravděpodobně používat nebudete, je dobré jim alespoň rozumět. Otestujte se v zábavném kvízu - rozumíte řeči dnešních teenagerů?

Říká se, že na dětech člověk nejlépe vidí to, jak čas letí. A je tomu opravdu tak. V jednu chvíli máte v náruči miminko, které každý večer ukládáte s ukolébavkou a pusou na dobrou noc. Sotva ale mrknete a z miminka se stane vysoký jedinec, jenž ze svého pokoje vylézá pouze ve chvíli, kdy se potřebuje najíst nebo umýt. Nerozumíte ani jeho stylu oblékání, ani jeho mluvě. Historie se ale opakuje a když zavzpomínáte na své mládí, uvědomíte si, že ani my jsme nebyli jiní. Teenagerovský slang, tedy výrazy, které děti v dospívajícím věku používají mezi svými vrstevníky, je zcela běžná věc. Není tedy nic neobvyklého, že má starší generace mnohdy pocit, že puberťáci mluví snad úplně jinou řečí. V současné době v tomto směru ještě ve větším měřítku rezonuje přítomnost technologií, sociálních sítí a také fakt, že mnozí teenageři mluví plynně anglicky. Právě z anglického jazyka totiž pochází nemalé množství výrazů, které děti používají.

Kvíz: Jak dobře znáte seriál Beverly Hills 9010? V tomto testu poznáte, jestli jste skalními fanoušky

Z amerického seriálu Beverly Hills 90210 se v devadesátých letech stal naprostý fenomén. Týden co týden dospívající z celého světa sedávali před televizními obrazovkami a s napětím hltali další dramata v rodině Walshových a jejich přátel. Patřilia jste mezi tyto nadšence? Pak pro vás bude následující kvíz hračkou. Otestujte se, co si ze seriálu pamatujete.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Kde se berou nové výrazy?

Český jazyk je pravděpodobně nikdy nevyvíjel takovou rychlostí jako dnes. A nejen čeština, ale jazyky obecně. Ovšem nejedná se pouze o jazyky - díky novým technologiím a vychytávkám můžeme obecně říci, že žijeme v opravdu zrychlené době. S tím souvisí i fakt, že vznikají nová slova a jiná se naopak stávají zastaralými a postupně mizí. Tento přirozený vývoj je ovlivněn i cizími jazyky, především historicky němčinou, francouzštinou a angličtinou, která dominuje zejména v posledních dvaceti letech. Neologismy nebo přejatá slova se dříve do češtiny dostávala mnohem pomaleji než v dnešní době.

Současná generace Z, tedy narozeni od 2. poloviny 90. let až do roku 2010, žije ve velmi rychlém tempu, což má za důsledek posun používání angličtiny na novou úroveň. Jejich slovník je plný zkreslených výrazů převzatých převážně právě z angličtiny. Je pro ně naprosto přirozené využívat různé anglické zkratky a přecházet v jediné větě z jednoho jazyka do druhého.

Komunikace a vývoj jazyka jsou dnes výrazně ovlivněny používáním internetu, a zejména sociálními médii. Svůj vliv má i sledování videí a filmů na různých streamovacích platformách, jako jsou například Netflix nebo HBO, kde je mnoho filmů dostupných pouze v angličtině s českými titulky. Nelze tedy popřít, že děti, které sledují filmy nebo seriály v původním jazyce s titulky, i když jen pasivně, si tím procvičují cizí jazyk.

 

Kvíz: Zkuste si soutěž Na Lovu nanečisto. Otestujte, zda byste porazili Kvízovou dámu nebo Doktora Vševěda

Soutěžní pořad Na Lovu si získal u diváků televizních obrazovek obrovskou popularitu. Své vědomosti u této příležitosti testují nejen soutěžící, ale také fanoušci pořadu. Zajímalo vás někdy, jak byste si v soutěži vedli vy? Otestujte se v zábavném kvízu a zjistěte, jak jsou na tom vaše vědomosti. Porazili byste Kvízovou dámu nebo Doktora Vševěda? A našli byste odvahu se do této soutěže přihlásit?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Otestujte se v zábavném kvízu!

Rozumíte mluvě dnešních teenagerů? Zkuste projít testem bez jediné chyby.

Pokud se vám kvíz nezobrazuje, klikněte zde.

Související články

2024-04-30T03:33:20Z dg43tfdfdgfd