KVÍZ: DOVOLENá V ŘECKU ANEB ZNáTE VíC NEž OLIVY A MUSAKU?

Řecko leží na jihu Balkánského poloostrova, sousedí s Albánií, Severní Makedonií, Bulharskem a Tureckem. Ve své dlouhé historii se však setkalo s mnoha kulturami, nejen těmi sousedními. Není tedy divu, že v řecké kuchyni najdeme i podobné prvky jako v jiných evropských kuchyních.

  • Významný vliv na řeckou gastronomii měly balkánské státy, ale také Turci a Římané. Vzhledem k historickým okolnostem najdeme i vliv Slovanů a Angličanů.

  • Mezi hlavní vlivy, které formovaly řeckou kuchyni, patří ty z Osmanské říše. Ochutnat tak můžeme pokrmy, které jsou typické i pro tureckou kuchyni, například hummus nebo baklava.

Jaké suroviny Řekové používají?

V řecké kuchyni hraje prim zelenina a ovoce. Klimatické podmínky svědčí pěstování oliv a citronů, které se v ní hojně používají.Ttradiční řecké pokrmy se neobejdou bez rajčat, lilků, brambor, papriky.

Důležitou součást řeckých receptů tvoří také mléčné výrobky. Oblíbené jsou sýry, zejména čerstvý sýr feta, halloumi, graviera či kasseri

Řekové také hojně používají řecký jogurt, který se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a hustou konzistencí. Je nezbytnou součástí řeckého salátu s okurkou, tzatziki.

Dlouhé pobřeží se odráží i na talíři. V mnoha pokrmech se vyskytují mořské plody a ryby, které se často pečou či grilují. Kromě nich Řekové milují jehněčí maso, rádi také používají oregano, tymián, mátu, česnek, bazalku a muškátový oříšek.

Své pevné místo v řecké gastronomii mají i olivový olej a víno. Vinice a olivové háje se rozkládájí po celém Řecku. Nejznámějším řeckým vínem je retsina, která se skladuje v dřevěných sudech, z nichž získává svou typickou chuť pryskyřice.

Až pojedete do Řecka, nezapomeňte si dát oblíbený likér ouzo s vůní anýzu.

Řecký salát a další hvězdy

Oblíbený a proslulý po celém světě je bezpochyby klasický řecký salát (horiatiki)Jde o směs nakrájených rajčat, okurek, cibule s černými olivami, sýrem feta a sušeným oreganem, které doprovází olivový olej.

Další hvězdou světové kuchyně je jogurtový salát tzatziki s okurkou, česnekem, koprem a mátou. Ten se často používá jako příloha ke grilovanému masu, jako jsou třeba špízy souvlaki, nebo zeleninovým pokrmům, jako jsou například cuketové placičky kolokithokeftedes.

Typický je také salát horta (též chorta), který se připravuje ze spařených částí zelených rostlin, například ze špenátu či pampelišky.

Snad ve všech řeckých restauracích a bistrech najdete spanakopitu, jedná se o slaný koláč z filo těsta, který se plní směsí špenátu, kopru a sýru feta. Mezi další oblíbená řecká jídla patří musaka, tedy zeleninový chod s mletým masem.

Pokud jste milovníci sladkého, vašeho srdce při návštěvě Řecka přímo zaplesá. Prvenství mezi sladkostmi zde drží baklava vyrobená z filo těsta a nasekaných oříšků. Upečený dezert se prolévá medem a cukrovým sirupem, proto při jeho jídle budou vaše prsty sladce lepkavé.

Mezi typické dezerty patří i chalva připravená ze sezamových semínek.

Zdroj informací: časopis Apetit, Britannica, TasteAtlas, SeriousEats

2024-07-27T11:17:56Z dg43tfdfdgfd