KATEřINA SI ZA SVé UšETřENé PENíZE POříDILA MARINGOTKU, KTERá DOKONALE SLOUží K CELOROčNíMU BYDLENí

Už během studia se zamilovala do unikátního ubytování. Když našla ideální pozemek, bylo rozhodnuto. Pustí se do originální stavby, která nebude předražená, bude bezúdržbová a praktická.

„Miluji unikátní ubytování. Psala jsem na toto téma i svou absolventskou práci na VOŠ. Vesmír a předkové mi poslali krásný pozemek, a tak jsem začala vymýšlet plány,“ vypráví Kateřina Získalová, která původně chtěla přestavět autobus na obytný. Přátelé ji ale od tohoto rozhodnutí odrazovali, protože viděli řadu problémů v zateplení. „Pak jsem přemýšlela nad klasickou áčkovou chatkou, a nakonec objevila kouzlo maringotek. Našla jsem pána, který jich měl spoustu na výběr, neváhala jsem a utratila téměř všechny své naspořené peníze a začala si plnit sen.“ Maringotka KvětLois se nachází na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje mezi rybníky a lesy.

Mohlo by se vám líbit

Pomáhali přátelé i rodina

Rozhodli jsme se maringotku koupit již zateplenou a obloženou. Na nás zbylo ošetřit vnitřní obložení a podlahy, vybavit ji a nazdobit tak, abychom mohli co nejdříve přivítat první hosty,“ popisuje Kateřina. „Nejdéle jsme čekali na instalaci krbových kamen a komínu. Nejvíc mi pomáhal můj partner Pavel, bez kterého bych tak náročnou rekonstrukci nezvládla. Nemalý dík patří i mé rodině. Maminka mě vždycky ve všem podporuje, ale tatínek byl poněkud skeptický. I přesto nám pomohl s kamny, perfektní terasou i kadibudkou. Vše vymyslel, naplánoval, postavil. Pomohla i sestra se švagrem, kamarádka Týnka, Pavlova rodina,“ vyjmenovává s vděkem Kateřina.

 
Mohlo by se vám líbit

Ekologičnost a praktičnost

Základní myšlenkou obytné maringotky byla praktičnost, ale také snaha o co největší použití přírodních materiálů. „Nemám ráda plýtvání a předražené věci, zároveň jsme při stavbě mysleli na dlouhověkost a bezúdržbovost. Skříňka pochází od rodičů z půdy, truhlu jsem zase dostala od tety. Inspirovala jsem také na internetu,“ vypráví Kateřina. „Na prvním místě je pro nás příroda, kterou chceme maximálně chránit. Maringotka je vytápěná kamny, vodu sem vozíme v kanystrech. Do kuchyně teče voda samospádem a následně odtéká do přírody. Používáme pouze eko přípravky, aby nijak neškodily. Do budoucna uvažujeme o plném zavedení vody. Máme kadibudku, která se zasypává hoblinami. Je zde také venkovní sprcha s užitkovou vodou.“

Zdroj informací: článek vznikl ve spolupráci s Kateřinou Získalovou

Mohlo by se vám líbit

2022-06-21T05:41:45Z dg43tfdfdgfd