JE TOFU ZDRAVé? EXPERTI TVRDí, žE ANO. MY HO ALE NEUMíME PřIPRAVOVAT

Co je to vlastně tofu? Jedná se o výrobek ze sójových bobů, který je zejména zdrojem bílkovin. Pochází z Číny. Lze jej podávat teplý i studený a můžete jej kombinovat se spoustou surovin. Budete-li hledat inspiraci, podívejte se na recepty z čínské kuchyně nebo také v kuchyni Dálného východu. I když se jedná o produkt, který je typický pro veganskou a vegetariánskou stravu, není důvod, proč by si ho čas od času nemohli dopřát i zarytí „masožravci“.

Tofu a cholesterol

Tofu obsahuje nízký obsah nasycených tuků, ale vysoký obsah těch nenasycených. To znamená, že má potenciál bojovat proti takovým chorobám, jako je vysoký krevní tlak a cholesterol či onemocnění srdce. Tento sójový produkt neobsahuje cholesterol a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu při zachování hladiny toho „dobrého“. Chcete-li jej zařadit do svého jídelníčku za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi, stačí užívat 25 g tofu denně.

Zdravé zuby a kosti

Vzhledem k tomu, že je tofu dobrým zdrojem vápníku, může přispět k lepšímu zdraví kostí a zubů. Tento minerál potřebují ve zvýšené míře těhotné ženy (vývoj kostí plodu), ale také ty, které kojí (tvorba mateřského mléka). Není se čeho obávat – tofu je vhodnou součástí stravy jak při kojení, tak také v těhotenství. Uvádí se, že v tofu může být obsaženo až dvakrát více vápníku než v kravském mléce.

Menopauza a funkce mozku

Protože tofu obsahuje spoustu bílkovin a lecitinu, lze tvrdit, že tofu zlepšuje i duševní výkonnost. Vzhledem k obsahu hořčíku a vitamínu B podporuje také nervovou soustavu. Toto složení je vhodné i pro ženy v menopauze, u nichž může dojít ke zklidnění takových příznaků, jako jsou návaly horka, noční pocení, podrážděnost či nespavost.

Tofu v kuchyni

Tofu se může stát alternativou bílkovin, když nechcete jíst maso. Můžete jej použít též v případě, že trpíte intolerancí laktózy či alergií na mléčné výrobky. Vhodné je pro diabetiky, děti, těhotné i kojící ženy, seniory. Tofu můžete připravovat různými způsoby: vaření, smažení, pečení, marinování, s omáčkou či bez ní.

  • Pečení: tofu nechte okapat a položte na rovný talíř nebo krájecí prkénko. Na něj položte další prkénko a zatižte ho hrncem s vodou. Po 30 minutách tofu nakrájejte na kostičky a vložte do misky. Zalijte oblíbenou omáčkou (na bázi oleje nebo sóji) a přikryté nechte odstát 30 minut. Poté pečte na 200 °C po dobu 35 až 40 minut. V polovině pečení otočte. Podávejte s nudlemi, hnědou rýží či součástí salátu.
  • V horkovzdušné fritéze: připravte si těstíčko (smíchejte 2,5 lžíce kukuřičného škrobu, 2,5 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje a špetku grilovacího koření). Do této směsi přidejte nakrájené nebo natrhané tofu a promíchejte. Vložte do horkovzdušné fritézy a pečte na 200 °C asi 15 minut.
  • Restování: tofu zatižte a po 30 minutách nakrájejte na drobné kostičky (hrana asi 1,5 cm). Smažte na oleji, z každé strany 1-2 minuty. Celkem to tedy může trvat až 12 minut. Přidejte oblíbenou omáčku a restujte, dokud se nevstřebá.

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/tofu-na-zdrowie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250531/

Foto: Unsplash

The post Je tofu zdravé? Experti tvrdí, že ano. My ho ale neumíme připravovat first appeared on Plné zdraví.

2024-06-12T11:43:47Z dg43tfdfdgfd