JARNí LíNáNí PSů: NEZASTAVITELNý PROCES, KTERý MůžETE ZMíRNIT čESáNíM

Pokud má váš pes přístup do vašeho domova, počítejte s tím, že jeho chlupy mohou být všude. Zejména v době línání, kdy vyměňuje zimní srst za letní. Tímto způsobem se pes připravuje na teplejší období. Je to přirozený proces, kterému nezabráníte, proto se raději připravte na chuchvalce chlupů. Většina psů líná po celý rok, nejvíce je to ale právě na jaře. Pes totiž reaguje nejenom na teplotní rozdíly v ročních obdobích, ale také na množství denního světla.

Línání je běžné

Línání je běžné a někdy je natolik masivní, že může vypadat jako nemoc. Když se podíváte na svého psího miláčka, může vypadat jako oškubané kuře – na povrchu jeho těla se mohou vytvářet místa, která jsou méně ochlupená, než jiná a celá srst tak vypadá dost nerovnoměrně. Pomoci mu můžete vyčesáváním. Jediné, na co se můžete stoprocentně spolehnout je to, že nerovnoměrnosti v srsti srovná až čas.

Nadměrné nebo nedostatečné línání

O tom, jestli je línání nadměrné nebo nedostatečné, nemusíte ani vědět. Určitým ukazatelem může být množství srsti, kterou pes ztratil v předchozích letech. Pokud ale línání neprovází žádné zdravotní potíže (jako jsou lysiny, otevřené vředy, podráždění kůže, nadměrné olizování či škrábání), jde o přirozený proces. Nadměrné nebo nedostatečné línání může být způsobeno špatnou stravou, parazity, infekcemi, alergiemi, reakcí na léky, spálením sluncem, kontaktem s nebezpečnými látkami, imunitním onemocněním, rakovinou nebo problémy s játry, ledvinami, štítnou žlázou nebo nadledvinkami, aj.

Kartáčování psa

Ať už má pes jakoukoli srst, je důležité jej v období línání kartáčovat. Zejména u dlouhosrstých psů může dojít ke vzniku chlupatých slepenin, které odírají kůži psa. Díky kartáčování bude srst i kůže vašeho psa v dobrém stavu. A kromě toho snížíte i množství chlupů, které se budou vyskytovat ve vašem domě. Jaké kartáč použít?

  • Srst s podsadou: horní vrstva je drsnější a spodní izolační (má ji husky, akita inu či německý ovčák). K péči je vhodný kartáč i hřeben s hustými zuby.
  • Hladká krátká srst: nenáročná, postačí kartáč nebo gumová vyčesávací rukavice, a to jen jednou za čas. Typická je pro boxera, čivavu či francouzského buldočka.
  • Drsná srst: mají ji knírači, foxteriéři nebo irský vlkodav. Tento pes má drsnou srst horní a pak ještě podsadu. Trimovacím nožem je nutné srst jednou za 4 týdny ošetřit, předtím ji pročešte trimovacím hrablem.
  • Polodlouhá či dlouhá srst: má ji špic či bobtail, ošetřuje se hřebenem s dlouhými zuby a většími mezerami a kartáčem s dlouhými štětinami.
  • Velmi hustá srst: silný drátěný kartáč nebo hřeblo s ohnutými drátky.
  • Kudrnatá srst: vyžaduje denní kartáčování, i když nelíná. Používá se kartáč s drátky a poté hrablo nebo hřeben.

Zdroje info:

https://dogtime.com/lifestyle/50261-spring-shedding-dog-loses-winter-coat

https://www.fourpaws.com/pets-101/grooming-gateway/dog-shedding

Náhledové foto: Unsplash

The post Jarní línání psů: nezastavitelný proces, který můžete zmírnit česáním first appeared on Naše zahrada.

2024-04-30T09:34:09Z dg43tfdfdgfd