JAKý ZVOLIT MATERIáL NA ZAHRADNí CESTIčKU

Přístupové cesty i chodníčky k domovu jsou často reprezentativní vizitkou všech majitelů větších domů. Je proto důležité vybrat ten správný materiál. Aby mohla být cesta příjemná pro chůzi, je zapotřebí zvolit spíše měkčí materiál. Řada zahrádkářů a kutilů nedá dopustit na dřevo. To pracuje spolehlivě již po řadu století. Zkusit můžete ale i jiný materiál, hodit se tak může mulč anebo i kámen. Který z těchto prvků bude pro vaši zahradu tím pravým?

Styl zahrady jako hlavní parametr

Vždy je dobré vycházet ze stylu zahrady, který doma máte. Mnohem útulnější jsou prvky jako je dřevo nebo mulč. Kdo dá raději na dlouhověkou udržitelnost, bude volit spíše kámen. V době sucha je dobře využitelný kterýkoliv materiál. Na kameny však opatrně, ty po dešti často velmi nepříjemně kloužou.

Foto: Pixabay

Kameny, které položíte na cestu je třeba čas od času i vhodně udržovat. Zbavte je proto nečistot i plevele rostoucího mezi kameny. Nášlapné kameny je dobré vždy dobře rozložit. Právě tady platí pravidlo, že čím méně, tím lépe. Kamenů na cestičkách nemusí být nikdy kvantum. Postačí položit ty ploché, to proto, aby vás po nášlapu netlačily do nohou. V létě, kdy na ně zasvítí slunce mohou být i příjemně vyhřáté, což může mít i pozitivní vliv na vaše zdraví. Není nic horšího než prochlazení od nohou.

U zpevněných cest ještě chvíli zůstaneme. Kdo chce, může si cestičku vytvořit i pomocí betonových dlaždic. Ty je možné sehnat v dnešní době v nejrůznějších barvách i odstínech. Vsadit je můžete téměř kamkoliv. Jen počítejte s tím, že je bude nutné zasypat ještě pískem.

Dřevo a mulč

Nejpřirozenější cestou může být vrstva obyčejného mulče. Mulč zpravidla zahladí nerovnosti, které by na zahradě mohly jinak vzniknout. Cestička z mulče může být příjemná i na vaše chodidla. Kdo chodí rád bos, mulčovací kůru jistě dobře ocení.

Na vyrovnání cestičky se může hodit i pár obyčejných dřevěných špalků. Aby vám cestu pěkně ozdobily, bude zapotřebí je ošetřit. Dřevo napusťte včelím voskem anebo ho krátce před použitím ještě naimpregnujte. Poté dřevěné kolíky zatlučte těsně vedle sebe.

Zdroje informací: https://www.prozeny.cz/clanek/bydleni-kvetiny-a-zahrada-jak-vybrat-material-na-zahradni-cesticku-kamen-vydrzi-mulc-okouzli-a-drevo-je-prijemne-mekke-90837

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/zahradni-cesticky-z-jakych-materialu-muzete-vybirat

Náhledové foto: Pixabay

The post Jaký zvolit materiál na zahradní cestičku first appeared on Náš dům.

2024-05-08T11:09:22Z dg43tfdfdgfd