JAK ZUBAřI ZMěNILI SVěT SLADKOSTí: PříBěH VZNIKU CUKROVé VATY

Lidé milují sladké od nepaměti. První strojově vyráběná verze cukrové vaty pochází z roku 1897, její historie ale sahá mnohem dál. Cukr byl během historie velmi ceněnou komoditou a ti, co si ho mohli dovolit, se s ním rozhodně nebáli experimentovat.  

  • První zmínky o roztaveném cukru, ze kterého se tvořily sladká vlákna, pochází z dob císaře dynastie Chan, který vládl v Číně kolem roku 220.
  • Známe jsou také italské cukrovinky, které byly tvořeny roztavenými cukrovými provázky natočenými na malém dřívku.  

Přes veškeré snahy však nikdo nedokázal udělat proužky cukru tak tenké, aby z nich vznikla lehká a nadýchaná vata. A není se příliš co divit, na výrobu cukrové vaty je potřeba vytvořit nitky tenké zhruba jen 0,05 mm. Jen pro srovnání, lidský vlas má tloušťku kolem 0,1 milimetru. Cukrová vata tak svou strukturou připomíná spíše kapilární sítě červených krvinek.  

Cukrář a zubař změnili historii sladkostí

Zlom přišel v roce 1897, kdy spojili síly zubní lékař William Morrison a cukrář John C. Wharton. Společně vytvořili stroj, který se skládal z rotujícího bubnu, ve kterém se tavil cukr. Ten byl pak hnán velkou rychlostí do speciálního síta. Díky prudkému ochlazení cukr ztuhl v podobě tenkých nití a základ cukrové vaty byl na světě.

Oba vynálezci svůj stroj vylepšovali celých 7 let. V roce 1904 na světové výstavě v St.Louis začali konečně cukrovou vatu prodávat. O „vílí vlas”, jak tomu tehdy říkali, byl obrovský zájem. Nakonec se tak rozhodli prodávat nejen samotnou cukrovou vatu, ale také přístroje k jejich výrobě, na které získali patent. 

  • Ten jim vydržel celých 14 let. Až poté přišel na řadu další zubař, tentokrát Joseph Lascaux. Ten si patentoval svůj vlastní stroj a výsledný výrobek pojmenoval „candy cotton“, což je název, pod kterým zná cukrovou vatu téměř celý svět.  

Pokud byste čekali barevné chomáčky, které vídáte na poutích dnes, byli byste nejspíš zklamaní. Přidávání barviva do cukrové směsi přišlo až mnohem později. Cukrová vata 20. století byla tak zcela bílá a bez příchutě.  

Vata není jen cukr, ale také spousta vzduchu

Je trochu ironické, že s jednou z nejoblíbenějších cukrovinek měli co dočinění právě zubaři. Možná si jen chtěli vytvořit pravidelný přísun zákazníků. Pravdou ale je, že cukrová vata neobsahuje zdaleka tolik kalorií, jak by se mohlo zdát. Kromě cukru je totiž složena především ze vzduchu, jedna menší porce tak má kolem 115 kalorií, zatímco 100 gramů mléčné čokolády má kalorií 525.  

Není to potravina, kterou byste měli jíst denně, pokud si ji ovšem párkrát do roka dopřejete, rozhodně z toho nemusíte mít špatné svědomí.  

Zdroj: Lidovky, Wonderopolis

2024-09-07T13:17:20Z dg43tfdfdgfd