JAK ZAříDIT A PřIPRAVIT TERASU NA LéTO: PěSTUJTE NA Ní NENáROčNé MUšKáTY A UžíVEJTE SI LETNí POčASí

Vytvoření útulného místa v blízkosti domu, na čerstvém vzduchu, kde budete celé léto relaxovat a čerpat novou energii, nemusí být nijak složité. Stačí pár jednoduchých kroků a vaše terasa se promění v oázu klidu. Tak vytáhněte slunečníky, rozestavte pohodlný nábytek, a nakonec se vydejte do zahradnictví pro oblíbené muškáty. Nebudou po vás vyžadovat moc péče, ale těšit vás budou po celé léto až do podzimu květy v těch nejkrásnějších barvách.

Jakmile se jaro přehoupne k létu a slunce začne pěkně hřát, zatouží snad úplně každý po útulné terase, která nabídne kouzelné pohledy do zeleně i na barevné květy, kde si odpočineme a nabereme sílu na další pracovní i rodinné povinnosti. A hlavně, terasa by měla být i místem k setkávání s přáteli, kde se všichni budou cítit skvěle.

Samozřejmě bychom jen těžko hledali terasu, která bude ideální pro každého. Ale můžeme se ji alespoň pokusit vytvořit

Terasa musí být čistá a uklizená

Pokud se nám v koutech terasy dosud krčí zbytky starých květináčů od loňska nebo krabice s odpadem, který tak nějak sám neodešel do kontejneru, je to to první, na co bychom se měli zaměřit. Pak už jenom zamést hrubou špínu a vydrhnout kartáčem dlažbu, případně ještě předtím odstranit náletový plevel ve spárách dlažby.

Dřevěná podlaha terasy bude potřebovat trochu větší údržbu. Většinou se doporučuje, provádět ji nejméně dvakrát ročně. Terasu zameteme koštětem případně použijeme i vysavač a následně zahradní hadici s vodou. V případě potřeby použijeme přípravek na dřevo proti zašednutí. Lakované dřevo musíme nejprve obrousit talířovou bruskou. Jako levná pomůcka pro čištění dřevěných teras se osvědčila i obyčejná jedlá soda.

Při používání vysokotlakých čističů musíme dávat pozor na to, z jakého materiálu je povrch terasy. Vysokotlaký čistič by mohl poškodit například měkké dřevo, jako je smrk nebo douglaska. Mokré dřevo je potřeba nechat nejméně 24 hodin vysychat a pak teprve ošetřit pečující vrstvou oleje.

Nábytek na terasu musí nabízet pohodlí

Pokud se chystáme na nákup nového nábytku na terasu, pak si musíme dobře promyslet, z jakého materiálu bude vyroben. Kovový nábytek se na slunci brzy rozpálí, proto je dobré, opatřit jej alespoň látkovými sedáky. Dřevěný nábytek zase na prudkém slunci bledne a rychle ztrácí svou původní přirozenou barvu. Stejný osud může potkat i nábytek plastový. Dobrou volbou pro sluncem rozpálené terasy by mohl být přírodní či umělý ratan nebo dřevěný nábytek natřený na bílo. Ten však zase vyžaduje větší pravidelnou údržbu. No, vybírejte s rozmyslem a případně se poraďte s odborníky v prodejnách.

Stínění na terasu

Osluněná terasa má mnohá pozitiva, celodenní slunce však má i svá úskalí. Na jaře i v létě mohou přijít dny, kdy se vám začne stýskat po chladivém stínu. Proto se vyplatí investovat do praktické markýzy nebo slunečníku. Trochu úlevy od slunečních paprsků oceníte vy i vaše květiny.

Čím osázet terasu

Ideálními květinami do truhlíků i květináčů pro sluncem zalitou terasu jsou staré dobré muškáty. Muškáty si už ze své původní domoviny přinesly lásku ke slunci, teplu a suchu. Pro terasy, především pro ty u jižní stěny domu, jsou to proto ideální květiny. A v naší fotogalerii se můžete přesvědčit, že to jsou i květiny až nebezpečně krásné. Jejich nebezpečí tkví v tom, že jich nikdy nebudete mít dost!

Zdroj: autorský článek s využitím podkladů Pelargonium for Europe

       

Související články

2024-06-14T06:58:22Z dg43tfdfdgfd