JAK ZAJISTIT RYCHLEJší RůST CIBULE, OKUREK čI RAJčAT? VSAďTE NA OBYčEJNé KOřENí

Venku je už opravdu teplo a mnozí z nás už chodí denně kontrolovat, jak se daří rostlinám na zahrádce. Pohled na mnohé z nich potěší a mnohdy už se nemůžeme dočkat, až ochutnáme sladké plody. Všichni bychom pochopitelně chtěli, aby se rostlinám dařilo co nejvíce a aby rostly doslova raketově. Pomoct jim můžeme jak různými hnojivy ze zahradnictví, tak i ryze přírodními produkty. Výbornou volbu představuje především kurkuma. Toto skvělé koření dokáže nakopnout jak cibuli, tak i třeba i okurky a rajčata. Jak kurkuma pomáhá a jak ji využit? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Kurkuma jako skvělá podpora pro rostliny

Kurkuma obsahuje velké množství minerálů a dokáže ochránit rostliny třeba před moučnatkou, plísněmi a dalšími nepříjemnými chorobami. Dokonale odpudí mravence, mšice nebo housenky a slimáky. Obsahuje kurkumin, který působí jako fungicid i pesticid zároveň. Vyrobit si takovéto přírodní hnojivo pro rostliny není nijak složité. Jak na to jednoduše krok po kroku?   

Kurkuma: Foto Pixabay

Kurkumový roztok na rostliny

Připravíme si ho pouze ze třech ingrediencí. Konkrétně se jedná o:

  • polovinu čajové lžičky kurkumy,
  • 1 litr vody,
  • 1 čajovou lžičku dřevěného popela.

Postup je triviální. Do vody přidáme kurkumu. Dokonale vše promícháme. Vznikne homogenní směs. Pro zvýšení účinnosti se přidává dřevěný popel. Směs se nechá stát několik hodin a pak se přecedí přes gázu. Nakonec se směs nalije do rozprašovače.

Cibule: Foto Pixabay

Ráno a večer rostliny postříkáte

Přesně tak, nic složitého. Jinak lze také vyrobit roztok pouze z kurkumy a vody, který se pak aplikuje ke kořenům rostlin. Jinak se dá kurkuma smíchat se zeminou ještě před výsadbou sazenic. Ty pak porostou mnohem lépe.

Zdroje info: Autor, sociální síť Meta, tojenapad.sk, https://www.researchgate.net/publication/331486714_Container_Gardening_of_Turmeric_Curcuma_longa_L_Using_Various_Planting_Materials_and_Organic_Growth_Media

Kurkuma: Náhledové foto Pixabay

The post Jak zajistit rychlejší růst cibule, okurek či rajčat? Vsaďte na obyčejné koření first appeared on Naše zahrada.

2024-06-22T09:20:58Z dg43tfdfdgfd