JAK VYSOKá MůžE BýT ZEď MEZI POZEMKY

Plot mezi pozemky je jistě skvělá věc, opravdové soukromí ale zajistí jen stará dobrá zeď. Pro její stavbu ale platí určitá pravidla. Důležitým parametrem je především výška zdi, kterou rozhodně není možné hnát až do nebes. Jak vysoká tedy může být zeď mezi pozemky?

Příliš vysoká zeď

Dokumentem, na který je třeba se při zjišťování maximální výšky zdi mezi dvěma pozemky obrátit, je samozřejmě Občanský zákoník. Ten obecně stanoví, že aktivita jednoho ze sousedů by neměla nějakým způsobem omezovat druhého souseda a jeho imise (mezi ty se počítají např. voda, odpad, kouř, světlo, pachy, prach, hluk atd) by neměly přesahovat míru v místě obvyklou. Musí být zkrátka přiměřené místním poměrům.

Z výše uvedeného tedy je třeba vycházet při posuzování maximální výšky zdi mezi pozemky. V případě, že by vzniknul mezi sousedy spor, jeho rozuzlení by mohlo potenciálně skončit až u soudu. Bude potom na soudu, jakou interpretaci pojmu „přiměřený místním poměrům“ zvolí.

Foto: Pixabay

Bojujte hned od začátku

V případě, že se soused chystá na stavbu zdi, je vhodné reagovat hned. V první řadě je dobré si uvědomit, že na zeď nižší než 2 m nepotřebuje stavební povolení. V takovém případě budete proti stavbě protestovat jen velmi těžko.

V případě vyšší zdi ale stavební povolení potřebovat bude a vy můžete do celého povolovacího procesu vstoupit. Zeď nesmí vést na hranici s komunikací, stejně jako nesmí svým vzhledem narušovat vzhled a charakter okolí.

Výsledek stížnosti samozřejmě není předem daný, je to ale možnost, jak se obrátit na stavební úřad oficiální cestou. Pokud by to nepomohlo, ale vy byste byli přesto přesvědčeni, že sousedova zeď je příliš vysoká nebo jinak nevyhovující, zbývá soudní spor.

V takovém případě je ale třeba mít opravdu dobře vyargumentováno, jaká újma vám stavbou zdi vzniká.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/co-kdyz-soused-postavi-prilis-vysokou-zed/

https://www.bezplatnapravniporadna.cz/ruzne/stavebni-zakon-a-stavby/43201-pravo-na-soukromi-a-vysoka-operna-zed-souseda-lze-se-branit-vysokym-zivym-plotem-nebo-drevenym-plotem.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak vysoká může být zeď mezi pozemky first appeared on Náš dům.

2024-07-27T11:02:54Z dg43tfdfdgfd