JAK VAřIT V PářE. JEDNODUCHý POSTUP PODLE VIDEONáVODU

Vaření v páře je jednoduchý způsob přípravy jídla, který používaly i naše babičky. Tento způsob vaření je vůči potravinám šetrný a zachová v nich vyšší podíl vitamínů a minerálů, které by se při obyčejném vaření vyluhovaly z velké části do vody.

Vaření v páře je snadné a pokud postup vyzkoušíme, nejspíš se k němu budeme rádi vracet. Vařit v páře lze více způsoby - můžeme si pořídit elektrický parní hrnec nebo nástavec pro vaření v páře na hrnec klasický. Tím nejjednodušším způsobem je ale vaření na klasickém pařáčku, který také udělá dobrou službu.

Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu

Jak vařit v páře

Jednoduchý skládací pařáček z nerezového materiálu koupíme v domácích potřebách. Má univerzální velikost pro různé velikosti hrnců. Postup při vaření s pařáčkem je snadný:

  • Do hrnce dáme jen tolik vody, aby sahala těsně pod pařáček.
  • Na pařáček narovnáme očištěnou zeleninu (nebo jiné potraviny). Jednotlivé kusy by měly být stejně velké, aby se uvařily současně (např. stejně velké brambory).
  • Hrnec uzavřeme pokličkou, aby pára neunikala ven. 
  • Vodu uvedeme do mírného varu - jde to velmi rychle, protože je jí jen málo. Při varu vzniká pára, která stoupá vzhůru a prohřívá potraviny na pařníku.
  • Pokud zeleninu vaříme déle (např. větší červenou řepu), jsme opatrní, aby se všechna voda nevyvařila. V případě potřeby trochu vody dolijeme.
  • Zda je už zelenina změklá, to poznáme pomocí zkoušky nožem. Správně uvařená zelenina by si měla zachovat mírnou křupavost, neměla by být "blátivá" a rozvařená. 
  • Uvařenou zeleninu můžeme hned po uvaření podávat jako přílohu. Stačí ji doplnit na talíři dresinkem nebo jen posolit. Zeleninu můžeme také dále zpracovat např. květák obalit v trojobalu a usmažit.

Kromě zeleniny v páře vaříme např. brambory, ovoce, knedlíky nebo maso, včetně rybího. Knedlíky z předešlého dne v páře jednoduše ohřejeme.

Vaření v páře je šetrné pro zdraví a přitom snadné. 7 výhod jednoduchého vaření

Vaření v pářecelou řadu výhod. Zelenina si zachová pěknou barvu a více přirozené chuti. Při této úpravě jídel nepotřebujeme žádný tuk. Vaření v páře šetří náš čas - nic nemusíme míchat, jen pohlídáme dobu vaření. Navíc je toto vaření šetrné vůči našemu zdraví a hodí se i pro přípravu dětských jídel.

Přečtěte si také:

2024-07-26T11:14:58Z dg43tfdfdgfd