JAK UšETřIT PřI PRANí PRáDLA? POZOR NA VýBěR PRAčKY, VOLBU TEPLOTY A SPRáVNOU úDRžBU

Praní prádla je běžnou povinností, která však do jisté míry představuje nezanedbatelné náklady. Nicméně i zde lze ušetřit. Jak? Prozradíme jednoduché triky, díky kterým je to možné.

Bez praní prádla se neobejdeme. Běžné praní může být zásahem do rodinného rozpočtu, nebo také ne. Záleží na výběru pračky, volby teploty i ohledně údržby. Prozradíme triky, díky kterým právě lze podstatně ušetřit při praní prádla.

Podstata spočívá ve výběru pračky

Vše začíná samozřejmě už jen samotným výběrem pračky. Pokud máte doma pračku, která už pamatuje vaše mládí, je třeba pořídit novou. Při výběru se orientujte podle energetických štítků. Díky tomu zjistíte, o jak moc úsporný model se jedná. Platí, že pračka s energetickým štítkem B má menší spotřebu elektřiny než model s energetickým štítkem D. Je však třeba počítat s tím, že za úspornější model pračky si trochu připlatíte. Na druhou stranu ve finále ušetříte za elektřinu.

Volba teploty při praní

V rámci úspory je dobré se naučit prát na méně stupňů. Na 90 či 60 °C perte pouze dětské oblečení, povlečení. Ostatní lze prát na 40 °C i méně. Pokud se obáváte, že skvrnu z oblečení takto neodstraníte, namočte jej před praním v pračce na pár hodin do vody s pracím práškem. Prací program na nižší teplotu spotřebuje méně elektřiny a také je šetrnější k látce. Samozřejmě před praním zkontrolujte i štítky na oblečení, neboť některé věci se musí prát jen na nižší teplotu, aby nedošlo k poškození materiálu.

Správná míra plnění pračky

Pozor na správné plnění pračky, tj. perte v případě, že máte dostatek špinavého prádla. Zapínat pračku na 2 trička není dobrým řešením. Zároveň platí, že byste pračku neměli ani příliš naplnit. Jak poznat, že je to akorát? Vložte ruku do bubnu a měla by se vám do prostoru mezi bubnem a prádlem vejít dlaň na výšku. V plné pračce se vám jednak nerozpustí prací prostředek, čímž by se prádlo nevypralo pořádně.

Foto: Pixabay

Nezbytná pravidelná údržba

Díky údržbě a pravidelnému čištění se nezanese pračka vodním kamenem a jinými nečistotami, které mohou mít vliv na snížení účinnosti. Pro minimalizaci vzniku plísní a nepříjemného odéru, nechte pračku po skončení pracího programu pořádně vyschnout.

Zdroj: primanapady.cz, prozeny.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak ušetřit při praní prádla? Pozor na výběr pračky, volbu teploty a správnou údržbu first appeared on Náš dům.

2024-05-09T04:11:20Z dg43tfdfdgfd