JAK UDěLAT MARINáDU NA KUřECí MASO? VYNIKAJíCí PIKANTNí MARINáDA S MEDEM JE IDEáLNí KE GRILOVáNí

Grilovací sezóna je v plném proudu. Také přemýšlíte, co výborného připravit pro ty nejbližší? Marinováním před grilováním zvýrazníme chuť a docílíme křehkého a šťavnatého masa, na které budou všichni ještě dlouho vzpomínat. Připravte si s námi nezapomenutelnou domácí marinádu podle videa.

Marinování se může zdát jako jednoduchý úkol, nicméně velmi záleží na použitých surovinách a jejich množství. Marináda musí mít správnou konzistenci a se solí bychom měli být opatrní, protože by zanikly ostatní ingredience. Pokud se nám marináda povede, odměnou nám bude šťavnaté a lahodné maso. Můžeme připravit univerzální marinádu, kterou použijeme na různé typy masa. V případě, že máte více času, doporučujeme si připravit marinády zvlášť, protože ne všechny suroviny se hodí ke každému masu. 

Jak připravit marinádu ke grilování? Podle našeho jednoduchého receptu ji zvládnou i začátečníci

Jak dlouho nechat maso marinovat

Na marinování nespěchejte, přece jen potřebujeme docílit perfektní chuti. Maso si proto před grilováním připravíme s předstihem. Marinádu rovnoměrně na maso rozetřeme, nespotřebovanou už nevyužijeme. Maso dáme do uzavíratelné krabičky a ihned umístíme do chladničky. Vepřové, hovězí, nebo jehněčí maso marinujeme den až dva dopředu. Kuřecí maso stačí marinovat kratší dobu, obvykle 2 hodiny až jeden den

Kuře pečené v máslové marinádě

Několik grilovacích marinád

Česnekovo-medová marináda na maso

Domácí marináda na kuřecí maso

Kuřecí maso patří k nejoblíbenějším a nejčastěji grilovaným masům. Je to především z toho důvodu, že je jemné a šťavnaté, snadno do sebe natáhne chuť marinády a potřebuje pouze krátkou tepelnou úpravu. Výborně se ke kuřecímu masu hodí nasládlé marinády s medem a bylinkami jako je bazalka, oregano, šalvěj, nebo rozmarýn. 

Na 300 g kuřecího masa potřebujeme: 1 lžíci medu, 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sójovou omáčku podle chuti, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku sušené nebo čerstvé bazalky, 1/4 lžičky mleté skořice a sůl podle chuti. 

  1. Česnek a cibuli oloupeme. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli najemno nasekáme
  2. Vložíme do mísy a postupně přidáme ostatní suroviny na marinádu
  3. Dobře promícháme a rovnoměrně navrstvíme na očištěné kuřecí maso. 
  4. Zakryjeme potravinovou fólií nebo uložíme do uzavíratelné krabičky
  5. Marinujeme v chladničce nejméně 2 hodiny. Poté můžeme grilovat nebo péct. 

Jak grilovat kuře? Je více možností a osvědčených postupů, jak si s grilováním kuřete poradit

Jak dlouho kuřecí maso grilovat

Po odležení můžeme marinované kuřecí maso grilovat. Grilováním ještě více vynikne chuť připravené marinády. Kuřecí maso umístíme do rozpáleného grilu a podle velikosti kousků grilujeme přibližně 8-10 minut. Během grilování maso otočíme. 

Celý postup na přípravu marinády můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže. 

Také nakládáte kuřecí maso před grilováním do marinády? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů. 

Přečtěte si také:

2023-06-07T12:34:06Z dg43tfdfdgfd