JAK SPRáVNě SáZET čESNEK NA JAřE: TIPY A TRIKY PRO úSPěšNOU úRODU

Nestihli jste zasadit česnek před zimou? Nevadí, máte stále šanci vypěstovat kvalitní česnek na vaší zahrádce. Zkrátka nemusí přijít ani ti, co se rozhodnou pro pěstování za oknem či na balkoně.

Proč se vyplatí česnek určitě pěstovat

Česnek je nezbytná surovina v kuchyni i v přírodním léčitelství. Dodává jídlu silnou chuť a nezaměnitelné aroma a je běžně používán v kuchyních po celém světě. Česnek obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Bývá používán k léčbě mnoha zdravotních problémů, včetně nachlazení, kašle, infekcí, zánětů, vysokého krevního tlaku či cholesterolu a srdečních chorob.

Studie dokonce ukázaly, že pravidelná konzumace česneku může snížit riziko některých druhů rakoviny či předcházet srdečním problémům. V tomto článku se dozvíte, jak správně sázet česnek na jaře a jak dosáhnout nejlepších výsledků.

Český česnek po celý rok

Jak pěstovat česnek

Nezbytné je připravit stanoviště – základem je odvodněná půda s dostatkem organického materiálu. Obohatit můžete kompostem, hnojem či jiným organickým hnojivem. Těžké jílovité půdy promíchejte s pískem. Držte se pravidla, že česnek nesázíme tam, kde rostly plodiny stejné čeledi (tedy cibule, pórek, pažitka), ani tam, kde rostl rok minulý.

Kvalitní originální sadbový česnek lze zakoupit v zahradnictví. Před výsadbou je zapotřebí česnek rozdělit na jednotlivé stroužky a nebojte, i z malých stroužků může vyrůst velký česnek. Pro jarní výsadbu jsou vhodné odrůdy Japo II, Lumír, Matin či Benátčan. Pokud na jaře vysadíte ozimé odrůdy, dočkáte se sklizně, ale později.

Jarní jídelníček podle odborníků: Detox není potřeba, postačí kopřivy, česnek nebo špenát!

Výhody jarní výsadby česneku

Přestože je jarní výsadba česneku méně náchylná na houbové choroby, stroužky je dobré ošetřit mořením. Tento proces pomáhá nejen proti škůdcům a plísním, ale zvyšuje klíčivost a stimuluje růst kořenů. Sáhnout můžete po speciálních přípravcích, posloužit vám může i známý hypermangan, který možná máte ve své lékárničce. Stroužky namočíte na 8 až 12 hodin do roztoku obsahujícího např. uvedený manganistan draselný nebo jiné fungicidy a baktericidy. Poté se česnek usuší a můžete sázet.

Vzdálenost mezi řádky volíme přibližně 25 cm a mezi jednotlivými rostlinkami cca 8 cm. Sázíme do hloubky zhruba 7 cm. Ideální metodou je stroužky zapichovat do předpřipravených rýh a nepoužívat k tomu sázecí kolík, který udělá důlek a půda pak dobře nepřiléhá a prodlužuje se zakořeňování.

Den česneku

Česnek v nádobách? Proč ne

Pokud sázíte česnek do nádob dávejte do hloubky nejméně 2 centimetry a nechte rostlince asi 5 cm prostoru. Umístěte na slunečné místo a dbejte na to, aby zemina nevyschla, ovšem nepřelévejte a myslete na pravidelné hnojení.

Zdroje informací:

zahradkarskaporadna.cz

cesnek.cz

Časopis Naše krásná zahrada 

Jen Review: 15 Health Benefit of Garlic, According to Science 

National Library of Medicine: Allicin

 

Přečtěte si také:

2023-03-30T12:35:21Z dg43tfdfdgfd