JAK SPRáVNě OBALIT KVěTáK? CESTA K DOKONALéMU KVěTáKU KROK ZA KROKEM

Jak dlouho vařit květák?

Vyberte si čerstvý květák s pevnými, bílými růžičkami. Pokud květák silně voní po zelí, je příliš starý. Květák rozdělte na menší růžičky. Vložte růžičky květáku do vroucí osolené vody a vařte je 10 minut, dokud nebudou lehce změklé, ale stále pevné. Poté je ihned zchlaďte v ledové vodě, aby se zastavil proces vaření.

Obalování květáku

  1. Připravte si tři hlubší nádoby s víkem – jednu s hladkou moukou, druhou s rozšlehanými vejci a třetí se strouhankou. Máte rádi křupavý trojobal? Můžete použít panko strouhanku.
  2. Do mouky přidejte sůl, pepř a případně další koření dle chuti, například sladkou papriku, sušený česnek nebo kari koření.
  3. Každou růžičku květáku nejprve obalte v ochucené mouce, poté ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve strouhance. Růžičky vkládejte do nádob po více kusech a jemně zatřeste, aby se obal dobře přichytil.

Smažení květáku

V hluboké pánvi nebo fritovacím hrnci zahřejte olej na teplotu kolem 180 °C. Květák smažte v horkém oleji po malých dávkách, aby se teplota oleje příliš nesnížila. Smažte do zlatohněda, což trvá přibližně 3 – 4 minuty. Smažený květák vyjměte a nechte ho okapat na papírových utěrkách, aby se odstranil přebytečný olej.

Dipy, dipy a zase dipy

Smažený květák podávejte ihned, nejlépe s čerstvou citronovou šťávou nebo vaším oblíbeným dipem. Vyzkoušejte květák s hummusem nebo si připravte nejlepší guacamole. Pokud máte rádi pikantní chutě, sáhněte po rajčatové salse nebo barbecue omáčce.

Zdroje: časopis Apetit, GuteKueche

2024-07-26T11:14:01Z dg43tfdfdgfd