JAK SPRáVNě CVIčIT POZICI KOBRY: POSíLíTE ZáDA A UVOLNíTE BEDRA. NAVíC JI ZVLáDNE I ZAčáTEčNíK

Pozice kobry je cvičení, které uvolní bedra, posílí záda i ruce, aniž byste potřebovali speciální vybavení. Toto jednoduché, ale efektivní cvičení se cvičí na zemi a zvládne ho i úplný začátečník. Pojďme se podívat, jak na to a jaké výhody tato pozice přináší.

Pozice kobry je jednoduché a účinné cvičení, které můžete zařadit do svého denního režimu. Stačí cvičit několik minut denně a vaše záda i ruce vám budou vděčné. Zkuste ji zařadit do své cvičební rutiny a užívejte si všech jejích výhod. Nezapomeňte, že správná technika je základem úspěchu. Postupujte podle našich kroků a užijte si pozici kobry naplno.

Proč cvičit kobru?

Pozice kobry, známá také jako Bhujangasana, je jedním z klíčových cviků v józe. Nejenže posiluje svaly zad a rukou, ale také zlepšuje flexibilitu páteře a otevírá hrudník. Pravidelné cvičení této pozice pomůže předejít bolestem zad a zlepšit celkové držení těla. "Kobra posiluje a vytváří vnitřní břišní svaly. Svaly středu těla a svaly stěn vnitřních orgánů, svaly kolem páteře a to ještě není všechno. Dalším benefitem je posílení ramenních kloubů, tvoření většího prostoru pro plíce a ostatní vnitřní orgány, tedy i celkové lepší okysličování celého organismu. Tahle pozice vás prostě probudí, protáhne, posílí," dodává jogínka Magdalena Klížová na webu SpojujeNasJoga.cz

Mohlo by se vám líbit

Nejlepší cviky na rozproudění lymfatického systému. Zvládnete je v pohodlí domova

Býváte často unavení a bez energie? Možná si říkáte, že na vás leze jarní únava, ale pocit únavy může mít na svědomí také ucpaný lymfatický systém. Zkuste rozproudit lymfu v těle pomocí následujících cviků.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Jak správně cvičit kobru?

Položte se na podložku na břicho, nohy mějte natažené a chodidla na šířku boků. Uvolněte celé tělo. Položte dlaně na podložku přímo pod ramena a lokty držte u těla. Prsty by měly směřovat dopředu, abyste měli lepší oporu. S nádechem pomalu zvedejte hrudník od podložky, využívejte sílu zádových svalů. Lokty zůstávají mírně pokrčené a tělo se zvedá postupně, obratel po obratli. Ramena odtlačujte od uší. Hlavu držte v prodloužení páteře a pohled směřujte dopředu nebo mírně nahoru. V pozici setrvejte několik hlubokých nádechů a výdechů. Poté se s výdechem pomalu vraťte do výchozí pozice a uvolněte se.

Mohlo by se vám líbit

Ploché břicho do plavek: Vyzkoušejte tento cvik, který má super rychlé účinky na spalování

Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po dokonalé postavě v plavkách. Pokud toužíte po plochém břichu a pevnějším těle, máme pro vás jednoduchý, ale extrémně efektivní cvik, který vám pomůže dosáhnout vysněné postavy rychleji, než byste čekali. Seznamte se s plankem, známým také jako prkno – cvikem, který je fenoménem mezi všemi sportovci.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Na co by si měli dát začátečníci pozor?

Pokud během cvičení cítíte nepohodlí nebo bolest, vraťte se do výchozí pozice a zkuste to znovu s menším zvednutím hrudníku. Nespěchejte, cvičte postupně a nechte své tělo si na tuto pozici zvyknout. Pokud je pro vás pozice kobry příliš náročná, můžete si pod břicho nebo hrudník položit jemný polštář pro větší podporu. Ulehčíte si cvičení a získáte potřebnou stabilitu. Během cvičení nezadržujte dech, naopak dýchejte pravidelně a zhluboka. "Je důležité pozici držet vědomě vzpřímenou, ale nikoli strnulou. Neméně podstatný je dech, ten se dostane do každé buňky v těle a pomůže vám nabrat sílu a v pozici setrvat. Dýchejte plynule, plnými nádechy do břicha a vydechujte zcela. Kobra přímo vybízí k plnému jógovému dechu, který začíná od břicha a plní trup a hrudník až po klíční kosti. Výdech opět začíná od břicha a postupně se vyprazdňuje trup a hrudník. Vaše tělo tak tvoří v podstatě dechovou vlnovku," vysvětluje jogínka Magdalena Klížová.

Mohlo by se vám líbit

Tři cviky, díky kterým zlepšíte držení těla a zbavíte se bolesti zad: Výsledky uvidíte už za dva týdny

Dost možná byste neřekli, jak důležité je držení těla. Nejenže dopomůže k mladistvému a sebevědomějšímu vzhledu, ale především je do určité míry prevencí bolestí zad. Ke správnému držení těla vám dopomůže jednoduché cvičení. Následující tři cviky vám protáhnou a posílí záda i svaly, které je podpírají. Účinně se zbavíte potíží, bolesti a ještě budete vypadat lépe!
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Varianty pozice kobry

Pokud máte bolesti v dolní částí zad, vyzkoušejte nízkou kobru. V této variantě zvedáte hrudník jen pár centimetrů nad zem, přičemž lokty zůstávají pokrčené a blízko těla. Tato verze méně zatěžuje páteř a zároveň posiluje svaly v horní části zad. Oproti nízké kobře je vysoká kobra spíše pro pokročilé. Během cvičení zvedáte hrudník výše a propínáte paže. Tato varianta intenzivněji posiluje svaly zad a rukou, a také více otevírá hrudník. Důležité je však dbát na správné provedení, aby nedocházelo k nadměrnému zatížení dolní části zad. Ke zlepšení flexibility páteře a posílení šikmých břišních svalů se hodí klasická kobra s jemnou rotací páteře. Z výchozí polohy kobry se s výdechem otočíte doprava, přičemž levá ruka zůstává na zemi a pravá ruka se jemně otáčí směrem k stropu. Strany vystřídejte. Další možností je kobra s protažením nohou.V této variantě zvednete hrudník do pozice kobry a zároveň natáhnete jednu nohu dozadu a zvednete ji vzhůru. Tato verze posiluje nejen svaly zad a rukou, ale také hýždě a zadní stranu stehen. Střídání nohou při každém opakování zajišťuje rovnoměrné zatížení obou stran těla.

Věděli jste, že Vitamín K2 hraje klíčovou roli ve zdraví? Vitamín K2 oceníme zejména po pětačtyřicítce. Nejen fermentované výrobky podpoří zdraví mozku a srdce

Související články

2024-07-27T03:22:58Z dg43tfdfdgfd