JAK PěSTOVAT LILEK NEBOLI BAKLAžáN: ZáSADNí JE SPRáVNá ZáLIVKA A VýžIVA

U nás se jednalo o méně známou zeleninu, což už neplatí. Neustále stoupá obliba lilku a jeho využití v kuchyni. Výhodou je, že tuto teplomilnou zeleninu je možné pěstovat venku na zahradě či v nádobě na balkonu. Jak na zdárné pěstování?

Baklažán neboli lilek je teplomilnou rostlinou pocházející z Indie. V Evropě se tento druh zeleniny objevil okolo 14. století. Lilek je znám pro své fialové až černé lesklé plody. Některé druhy ovšem mohou být žluté i bílé. Pakliže baklažán roste v příznivých podmínkách, může jeho plod dorůst do délky cca 30 cm a vážit až 1 kg.

Výživa od samého počátku

Nejlepším a nejúčinnějším řešením je, když dopřejete sazenicím výživu hned od začátku. Vysaďte je do zeminy, která bude obohacená organickým hnojivem či kompostem. Lilek je náročný na živiny. Při výsadbě lze ještě přidat vhodné anorganické hnojivo se stopovými prvky. Výsadbu provádějte do sponu minimálně 40×40 cm. Pro lepší kořenový systém je dobré vysadit rostlinu hlouběji, než byla sazenice zasazena v nádobě. Ven vysazujte ve druhé polovině května, kdy nehrozí přízemní mrazíky.

Jak pěstovat lilek neboli baklažán

Lilek lze pěstovat prakticky všude tam, kde se daří paprikám a rajčatům. Ideální teploty pro pěstování jsou v rozmezí 20 až 28 °C během dne a v noci pak okolo 16 až 18 °C. Při teplotách pod 18 °C dochází ke zpomalení růstu, při teplotě okolo 10 °C baklažán přestává růst. V chladnějších oblastech se lilek pěstuje ve skleníku. Nicméně výhodou je, že lilek lze pěstovat i ve velké nádobě na terase či balkonu.

Lilek vyžaduje lehkou, vzdušnou a hluboce zpracovanou hlinitopísčitou až hlinitou půdu, která je bohatá na živiny. Při pěstování na suché písčité půdě dochází k opadávání květů i mladých plodů. Rostlině prospívá mulčování půdy netkanou černou fólií. Tím i zabráníte růstu plevele, zvýšíte teplotu v oblasti kořenového systému a urychlíte sklizeň.

Foto: Pixabay

Zalévat lze méně často, ale vydatně

Baklažán potřebuje pravidelnou a dostatečnou zálivku. Ideální je zalévání odstátou vodou. Zelenina je nejvíce náročná na vláhu od poloviny července do konce srpna. Při nedostatku dochází k opadávání listů i nasazených plodů.

Zdroj: living.iprima.cz, ireceptar.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak pěstovat lilek neboli baklažán: Zásadní je správná zálivka a výživa first appeared on Naše zahrada.

2024-05-03T11:46:10Z dg43tfdfdgfd