JAK OCHRáNIT JAHODY A BORůVKY PřED PTáKY: I NA DRZOUNY NěKDY PLATí MALIčKOSTI

Jak ochránit jahody a borůvky před ptáky: I na drzouny někdy platí maličkosti. Pohled na hejno ptáků sestupující na pečlivě udržované záhony vyděsí každého zahradníka. Obzvláště špačci, kteří se zdržují ve velkých hejnech, mohou během krátké chvilky způsobit na vašem dozrávajícím ovoci spoušť

Existuje mnoho metod, jak se těchto nevítaných hostů zbavit. Jednou z nich je i použití korálků, které mohou ochránit váš jahodový záhon nebo třeba borůvkové keře.

Tradiční metody odstrašování ptactva

Strašáci nebo napodobeniny přirozených predátorů mohou pomoci udržet ptáky v dostatečné vzdálenosti od úrody. Tihle malí opeření průzkumníci jsou totiž velmi opatrní a před potenciálními hrozbami mnohdy raději uletí. A tato taktika zastrašování je může přimět dvakrát si rozmyslet, než přistanou na vaší zahradě. Myslete však na to, že to jsou velmi inteligentní tvorové, a tak je dobré návnady čas od času měnit nebo přemisťovat, jinak vaši snahu prokouknou.

Foto: Pixabay

Mně obvykle stačí úplně obyčejné alobalové proužky. Musí však mezi ně pověsit i stará CD, pasti z korálků nebo cokoliv dalšího. Doporučuji však koupit opravdu pevný alobal na grilování, jinak se vám při každém větším větru tyhle pásky rozletí po zahradě.

Pomohou i sítě nebo záclony

Síťování je trochu pracná, ale velmi efektivní metoda, jak ovoce před nálety ptáků ochránit. Zakryjte zahradní záhony jemnou síťovinou, která jim zabrání dostat se k plodinám, avšak zároveň umožňuje průchod slunečního světla a vody. Zakrýt můžete i menší ovocné stromy nebo keře, a spolehlivě tak ochránit úrodu.

 

Zdroj: https://agromanualshop.cz/sit-proti-ptakum-2x5m/, https://www.geomall.cz/blog/ochrana-ovoce-pred-ptaky, https://www.ireceptar.cz/zahrada/jahody-ptaci-20300620.html, https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/ochrana-plodu-pred-ptaky-a-hmyzem-jak-na-to, https://www.sousedovazahrada.cz/magazin/ochrante-sve-zrajici-ovoce-pred-ptaky/

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak ochránit jahody a borůvky před ptáky: I na drzouny někdy platí maličkosti first appeared on Naše zahrada.

2024-07-26T23:15:42Z dg43tfdfdgfd