JAK NA ZAHRADě VYUžíT ZUBNí PASTU

Zubní pasta patří k hygienickým prostředkům, který znali již staří Egypťané ve 4. století před naším letopočtem. Nejednalo se však o zubní pastu, kterou známe dnes. Zubní pasta obsahovala kromě mátových lístků a květů kosatce také pepř a sůl. V dnešní době má zubní pasta úplně jiné složení. A díky němu má i jiná využití.

Užitečné fluoridy 

Důležitou roli v zubní pastě hraje i tzv. fluorid, tedy složka, která chrání zuby před vznikem zubního kazu. Významnou část složení zubních past pak tvoří aktivní abraziva, jenž lze využít nejen na hygienu dutiny ústní.

Všechny zbytky ze zubní pasty lze proto dobře využít třeba i na plastový zahradní nábytek. Možná si teď právě říkáte, co se zubní pastou na nábytek. Jednoduše s ní lze vyčistit i zašlé rýhy od prachu. Zubní pastu naneste nejlépe do míst, kde je židle nejvíce oprýskaná. Pomocí navlhčené houbičky vmasírujte zubní pastu krouživým pohybem dovnitř. Poté ji setřete suchým hadrem. Rozdíl bude rozhodně vidět. Po rýhách nezbyde často ani památka.

Foto: Pixabay

Zubní pasta na škůdce

V letních měsících můžete často vidět otravné mšice nebo mravence. S tím může být díky skvělým účinkům konec. Aromatické vůně ze zubní pasty často odlákají i nenasytné housenky, které rádi cizopasí na právě zasetém zelí. Ohlodané listy hlávkového zelí mohou být díky účinnému postřiku brzo tabu.

Jak vyrobit domácí postřik

K přípravě jednoho postřiku bude potřeba zhruba 50 g pasty. Pokud vám doma zbyla pasta z vícero tub najednou, není to při výrobě domácího postřiku nikterak na překážku. Využijte každou vytlačenou kapku. Aby mohl tento prostředek nejlépe fungovat, je zapotřebí, nechat zubní pastu důkladně namočit. Jakmile se začne pasta rozpouštět, nadešel právě váš čas.

Jakmile bude sucho, máte čas dopřát rostlinám to nejlepší. Roztok aplikujte na rostliny. Zbavte vaši úrodu škůdců, jenž každý rok napadají zralé a šťavnaté plody. Zubní pastu nechte klidně působit až do příchodu vydatného deště.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-vyuzit-tuby-od-pasty-na-zahrade/

https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/11-pouziti-zubni-pasty-v-zahrade/

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak na zahradě využít zubní pastu first appeared on Náš dům.

2024-07-05T11:13:17Z dg43tfdfdgfd