JAK NA ZADěLáVANé DRšťKY: SE SMETANOVOU OMáčKOU, SLANINOU A DIVOKýM KOřENíM JSOU VYNIKAJíCíM A LEVNýM JíDLEM

Z drštěk nemusíte dělat jen dršťkovou polévku, zkuste třeba dršťky zadělávané. V této podobě se dají doplnit různými druhy zeleniny i bylinek, výsledná omáčka pak může být světlá i červená po mleté paprice. A chuť? Prostě výborná!

Dršťky jako hlavní jídlo

Dršťky jsou jedním z těch pokrmů, které buď milujete nebo byste je nikdy nevzali do úst. Pokud patříte do prvního tábora, určitě oceníte možnost připravit si je trochu jinak než jen ve formě tradiční dršťkovky.

Právě ta se u nás z hovězích předžaludků nejčastěji připravuje, v jiných evropských kuchyních dršťky ale spíš upravují jako hlavní jídlo, tedy s výjimkou Bulharů, kteří si rovněž pochutnávají na polévce, ovšem světlé, zjemněné mlékem, jíž říkají skembe chorba. Světově populární jsou třeba slavné italské Trippa alla Fiorentina neboli dršťky po florentinsku či maďarský pacalpörkölt – jakýsi dršťkový guláš

Maďarská delikatesa: Dršťky na paprice voní slaninou a chutnají jako vylepšený guláš. Po tomhle jídle se jen zapráší!

Jak na zadělávané dršťky?

U nás je pak takovýto dršťkový pokrm známý jako dršťky zadělávané. Tato úprava spočívá v povaření drštěk do měkka a následném zahuštění vývaru pokud možno máslovou jíškou tak, aby vznikla hustší omáčka. Do ní se pak vrátí dršťky a poté se celý pokrm případně ještě zjemní mlékem, smetanou, máslem nebo žloutky.

Zadělávané dršťky se různými způsoby vylepšují, hlavně kořením jako je mletá paprika, dále různými bylinkami (např. majoránkou, rozmarýnem, petrželkou). Pokrm lze vylepšit třeba i zeleninou (např. růžičkovou kapustou), bramborami nebo slaninou či nějakou klobáskou. 

Rumunská dršťková polévka: Originální chuť jí dodává vývar a smetana. Čím ještě se liší od české verze?

Jak očistit a předvařit dršťky

Nejdůležitější však je správně udělat dršťky. Pro dršťky je typický jejich zápach, kvůli němuž je mnozí odmítají. Pokud je ale správně upravíte, vůbec nic neucítíte. Navíc je třeba je uvařit tak, aby nebyly gumovité, ale naopak krásně měkké

  • Nejlepší je koupit si rovnou předvařené dršťky, případně aspoň očištěné. Pak máte ušetřenu práci.
  • Pokud ale takové dršťky nemáte, je třeba dršťky opláchnout, a hlavně odstranit zbytky nečistot či tuku, nejlépe s pomocí kartáčku. Abyste odstranili zbytky nečistot a specifický pach, vložte dršťky do studené vody nebo do mléka a nechte je několik hodin, ideálně přes noc, odmočit
  • Po namočení dršťky několikrát opláchněte a vložte je do hrnce s vroucí vodou. Povařte je asi 15-30 minut, poté vodu slijte a proces opakujte ještě jednou, případně i dvakrát. Do vody můžete přidat i lžíci octa nebo citronové šťávy. Tento krok rovněž pomáhá neutralizovat zápach. Nakonec dršťky ještě jednou propláchněte pod tekoucí vodou. Pak už je můžete dále upravovat a vařit
  • Dršťkám rovněž prospěje dlouhé dušení při nižší teplotě, a to i těm předvařeným. Budou pak krásně měkké.

Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku

Dršťky se smetanovou omáčkou

Pokud chcete vyzkoušet dršťky zadělávané, zkuste je třeba ochucené kořenovou zeleninou, divokým kořením a se smetanovou omáčkou. Podávat je můžete třeba s klasickým houskovým knedlíkem. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 600 g předvařených drštěk, 200-250 g kořenové zeleniny, 1 cibuli, 80 g uzené slaniny + lžičku sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, cca 500 ml vývaru (hovězího), 100 g zakysané nebo sladké smetany, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, pepř a špetku cukru. 

  1. Nakrájejte slaninu a cibuli nadrobno. Zeleninu nastrouhejte najemno. Vyškvařte špek s kouskem sádla a přidejte cibuli. Až zesklovatí, přisypejte zeleninu a chvíli restujte.
  2. Pak vmíchejte papriku a mouku. Po chvíli vše zalijte vývarem a přidejte koření. Vařte cca15 minut a přidejte předvařené dršťky. Společně vařte asi 10 minut.
  3. Odeberte trochu omáčky a smíchejte ji se smetanou. Smetanu vmíchejte do omáčky a už jen krátce povařte. Omáčku případně dochuťte ještě solí, pepřem a cukrem a podávejte s knedlíky.

Náš tip: Klasickou dršťkovou polévku můžete uvařit podle našeho video receptu

 

Přečtěte si také:

2024-09-18T18:31:56Z dg43tfdfdgfd