JAK DOMA VYROBIT TěSTOVINY KROK ZA KROKEM

Kolik času příprava čerstvých těstovin zabere?

Méně než knedlíky a přibližně tolik, co bramboráky. Za hodinu máte hotovo a z toho bude těsto 30 minut odpočívat. Pro vás to tak znamená jen 30 minut aktivní práce, takže fantastické domácí těstoviny připravíte za stejnou dobu, kterou v kuchyni standardně trávíte i s jinými pokrmy.

Jaké přístroje budete potřebovat?

Jediným speciálním přístrojem je strojek na těstoviny. Vyrobí za vás dokonale tenké těsto pro lehké italské těstoviny. Kvalitní nerezová varianta vyjde na pár stovek a vydrží dlouhou řadu let. Práci mimořádně ulehčí kuchyňský robot s hnětacím hákem, neboť základem úspěchu při výrobě těstovin je perfektně zpracované těsto. Vytrvalé duše ho ale zvládnou uhníst i rukama.

Vaječné, nebo bezvaječné?

Z hlediska kvality je to jedno. Klasické těstoviny ve formě špaget, nudlí či lasagní připravíte snáze z vaječného těsta. Speciálním verzím (orecchiette, corzetti, cavatelli, bucatini či trofie) zase svědčí bezvaječné sto. Záleží tedy na typu těstovin, které chcete vařit, a také Vaší dietě.

Recept na čerstvé těstoviny

Ingredience pro 4 porce:

Vaječné těstoviny

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g semolinové mouky (z tvrdé pšenice)
  • 4 vejce  (velikost L)

               

Bezvaječné těstoviny

  • 400 g semolinové mouky (z tvrdé pšenice)
  • 200 ml teplé vody
  • špetka soli   

     

RECEPT NA TĚSTO

1/ Smícháme obě mouky a směs vysypeme na čistou pracovní plochu.

2/ V moučné směsi uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a vidličkou opatrně rozšleháme. V případě bezvaječných těstovin nalijeme do důlku teplou vodu se špetkou soli.

3/ Postupně přihrneme okolní mouku, dokud nevznikne hrubé sto.

4/ Hněteme nejméně 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické. V případě lepkavosti přidáme trochu mouky, u drobivé hmoty zpracováváme těsto navlhčenýma rukama. Pokud si nejste jisti správným zpracováním, překrojte těsto napůl a zkontrolujte, zdali jsou uvnitř drobné vzduchové bubliny. Pokud ano, těsto je hotové.

5/ Z hladkého těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a necháme při pokojové teplotě 15 až 30 minut odpočívat.

 

Zpracování v kuchyňském robotu: Upevníme hnětací hák, do mísy vložíme obě mouky a vejce (u bezvaječné verze nalijeme teplou vodu se špetkou soli) a zapneme robot na první rychlost. Po 5 až 6 minutách zvýšíme na druhou rychlost a hněteme dalších 5 až 6 minut, dokud nevznikne kompaktní koule. Vypneme robot, minutu zpracováváme rukama, vrátíme zpět do mísy a hněteme v robotu na rychlost 1 ještě 2 minuty. Vypneme robot, kouli zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat při pokojové teplotě 15 až 30 minut.

ROZVÁLENÍ VE STROJKU

1/ Vybalíme těsto z potravinové fólie a položíme na pracovní plochu podsypanou semolinovou moukou. Stejnou moukou poprášíme z vrchu strojek na těstoviny. Ten nastavíme na největší tloušťku těsta.

2/ Vezmeme si do rukou kousek těsta o velikosti tenisového míčku, stlačíme dlaní pro zploštění a vložíme do strojku. Zbytek těsta ponecháme ve fólii.

3/ Placku, která nám vyšla ze strojku, přeložíme napůl a ještě jednou napůl (těsto bude mít praktický obdélníkový tvar). Vložíme opět do strojku a tento postup opakujeme zhruba třikrát nebo čtyřikrát pro ještě hladší strukturu těsta.

4/ Takto připravené sto proženeme postupně menším a menším otvorem strojku až na požadovanou tloušťku 1 mm (obvykle druhé nejužší nastavení strojku).

5/ Těsto vložíme do krájecího otvoru na špagety (či tagliatelle nebo tagliolini), nebo ručně nakrájíme ostrým nožem na širší nudle (pappardelle) či obdélníkové pláty (lasagne).

 

Tip pro plněné těstoviny: Budete těstoviny plnit? Pro ravioly nebo tortellini vyválejte těsto ještě více než na 1 mm. Výsledek nebude tolik hutný, ale příjemně lehký a vyvážený.

Jak čerstvé těstoviny uvařit

Pro žádoucí konzistenci „al dente(na skus) vaříme těstoviny od 2 minut (tagliolini) do 5 až 8 minut dle velikosti a tloušťky těstovin. Lasagne ponoříme na minutu do osolené vroucí vody a necháme vychladnout a uschnout na kuchyňských utěrkách. Dále pokračujeme dle receptu.

Vždy si pohlídejte správný poměr vody, těstovin a soli: na 100 g těstovin 1 litr vody a půl lžíce soli. Díky tomu zažijete autentickou „al dentekonzistenci místo lepivého neštěstí. Nezapomeňte na čajovou lžičku oleje proti slepení těstovin.

Skladování domácích těstovin

Těstoviny lehce poprášíme semolinovou moukou, počkáme 5 minut, namotáme na ruku a vzniklá těstovinová hnízda položíme na plech vystlaný pečicím papírem. Necháme schnout 12 až 24 hodin mimo slunce. Usušené těstoviny vložíme do vzduchotěsné nádoby na suché místo mimo přímé sluneční záření. Nesušené můžeme skladovat i v lednici ve vzduchotěsném obalu, ale maximálně do příštího dne.

Pokud chcete těstoviny zamrazit, prosušte těstovinová hnízda na vzduchu cca hodinu (dokud nedrží tvar), zavřete do vzduchotěsných sáčků a vložte do mrazáku. V lednici vydrží 1 až 2 dny, v mrazáku zrhuba jeden měsíc.

2024-05-06T12:23:21Z dg43tfdfdgfd