JAK DOCHUTIT ZELENINOVOU POLéVKU? PRO ZAčáTEčNíKY MáME 12 TIPů

Zeleninové polévky jsou plné barev a živin důležitých pro naše zdraví. Vydatné polévky nás zasytí a v zimě zahřejí. Na výběru zeleniny si dáme záležet - používáme jen zdravou a kvalitní, pěstovanou v čistém prostředí. Nahořklá, zvadlá nebo dřevnatá se nehodí ani do polévek.

Hustá zeleninová polévka je sytá a pokud si k ní vezmeme pečivo, nepotřebujeme už k obědu nic dalšího.  Na výborné polévky našich maminek a babiček vzpomínáme celý život. Aby se polévka povedla, nestačí jen dobře uvařit zeleninu, ale musíme ji také dobře ochutit.

Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů

Jak dochutit zeleninovou polévku

Máme pro vás několik tipů

  1. Základem je použít chutný druh zeleniny nebo vhodnou kombinaciMezi nejoblíbenější patří mrkev, kořenová petržel, mladá kedlubna, růžičková kapusta, květák, zelený hrášekpórek.
  2. Pro doplnění chuti, výživnosti i barevnosti použijeme cukrovou kukuřici, houby (hříbky), luštěniny, obiloviny a brambory.
  3. Pro výraznější chuť lze do polévek přidávat vývary (čerstvé i mražené) a bujóny (všímáme si složení).
  4. Oblíbené jsou různé vegety a podobné dochucovací přípravky, vybíráme ty nejkvalitnější. Domácí vegetu si můžeme připravit sami - tím nejen ušetříme, ale hlavně si pohlídáme složení
  5. Kromě soli polévky dochucujeme kořením a bylinkami. To "pravé" vybereme vždy podle konkrétního receptu a použité zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří majoránka, bobkový list, mletá paprika, kmín, oregano, muškátový oříšek.
  6. Na závěr polévky vylepšíme jemně nakrájenou natí. Použít můžeme např. naťovou petržel, pažitku, libeček, celer, pórek nebo kopr. Polévku pak již déle nevaříme.
  7. Česnek se výborně hodí k mnoha zeleninovým polévkám a česnečka patří k těm nejoblíbenějším.
  8. K některým polévkám je vhodné přidat na dochucení trochu rajčatového protlaku, citrónovou šťávu (nebo ocet) a cukr (nebo jiné sladidlo), do jiných se hodí dokonce trochu zázvoru (kořene) pro pikantní chuť nebo kurkumy pro barvu.
  9. Pro vylepšení chuti polévek používáme lahůdkové sušené droždí Tebi.
  10. Vyzkoušejte také libeček, může být sušený, mražený nebo zpracovaný na domácí maggi.
  11. Chuť některých polévek zjemní přidaná smetana nebo mléko (i rostlinné).
  12. Když zeleninu nejprve orestujeme na tuku, projeví se to v příjemné chuti polévky, skvělá je i na tuku osmahnutá cibulka.

Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla

Možností, jak dochutit zeleninové polévky, je mnoho. Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když je našim čtenářům napíšete do komentáře pod článkem.
A jednu chutnou zeleninovou polévku si můžete uvařit podle následujícího videa. Přejeme dobrou chuť.
     

Přečtěte si také:

2024-06-24T09:15:04Z dg43tfdfdgfd