JAK BOJOVAT PROTI CHOROBáM RAJčAT? NAPADENé čáSTI ROSTLINY SE MUSí ODSTRANIT A JE VHODNé DRžET SE OSVěDčENýCH POSTUPů

Při pěstování rajčat můžeme podle změn na listech a plodech vidět, že s nimi není vše v pořádku. Poznat chorobu a využít vhodnou nápravu není vždy snadné. Zjistěte, jak bojovat proti chorobám rajčat.

Choroby rajčat

Pěstování rajčat vyžaduje dodržování určitých pravidel. Patří mezi ně třeba to, že tato zelenina nemá ráda vlhkost a zalévání na listy. Může to totiž vést ke komplikacím, které nás připraví o úrodu.

Rajčata mohou napadnout virové, bakteriální i houbovité choroby. Mezi nejčastější patří plíseň bramborová, která se šíří hlavně za vlhkého počasí a za střídavých teplot, když po teplém dni následuje chladná noc. O této chorobě už jsme podrobněji psali.

Zahradnice Andrea vysvětluje: Jak správně zalévat rajčata, kolik vody je potřeba i kdy je na zalévání ten nejlepší čas

Skvrnitost na listech

Rajčata mohou napadat i houby. Pokud si všimneme na nejnižších listech malých nepravidelně okrouhlých tmavohnědých skvrn s typickými kruhy má zelenina problém zvaný alternariová skvrnitost rajčete, což je houbové onemocnění. Způsobuje ho houba Alternaria solani. Napadení stonku vede k jeho lámání. Houba zasahuje i plody. Výsledkem jsou tmavé, vpadlé skvrny (viz úvodní obrázek). 

Co udělat? Tato houba se šíří postupně po celé rostlině během vlhkého počasí. Proto je třeba rostlině dopřát vzdušnost - mít je více od sebe a i tentokrát je vhodné napadené listy odstranit a dát je do směsného odpadu nebo spálit. Na rostlinu se vyplatí využít fungicid s mědí. Variantou je ale i chytrá houba Pythium oligandrum, která napadá fytopatogeny. Je ideální pro ty, kteří nemají rádi chemii Není třeba dodržovat žádné ochranné lhůty.

Druhou variantou houbového onemocnění je septoriová skvrnitost rajčete. A jak se liší? Skvrny na listech bývají menší než alternariové a jsou kulaté se světlejším středem s tmavým okrajem. Skvrny postupně zasychají, aniž by způsobovaly větší hnilobu. Tato skvrnitost bývá obvykle na listech, ne na plodech.

Co udělat? Opět je důležitá vzdušnost a odstranění napadených listů a případně vhodný fungicid

7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy

Hniloba špiček plodů

Hniloba vzniká nevhodnou péčí, konkrétně malým množstvím vápníku a vody v době růstu plodů.

Co udělat? Vhodné je hnojení slepičinci (i jako prevence). Kromě toho zahradníci doporučují i postřik vápenným hnojivem na list.

Padlí rajčete

Tato plísňová choroba kupodivu útočí i během suchého počasí. Projevuje se bělavými skvrnami. Na začátku se objevují samostatně, později se slévají a pokrývají celý povrch rostlin.

Co udělat? Prevence spočívá ve včasném odstraňování napadených částí, opět je zapotřebí také nižší vzdušná vlhkost. Využívá se i extrakt z kopřiv. 

Rajčata

Bronzovitost rajčete

Že naše rajčata napadla bronzovitost, poznáme podle malých oranžových skvrn na listech, které se později vybarvují do bronzova. Zelené plody zase získávají žluté skvrny.

Co udělat? Důležité je pravidelně kontrolovat rostliny, co nejdříve odstranit napadené části do směsného odpadu nebo je spálit. Když bude rostlina napadena téměř celá, budeme se s ní bohužel muset rozloučit. Pomůže likvidovat plevel a je vhodné postižené rostliny oddálit od zdravých.

Zdroje informací: 

eagri.cz: Rostlinolékařský portál: choroby

hnojik.cz: Septoriová skvrnitost rajčete

zahradaweb.cz: Významné choroby rajčat a ochrana proti nim 

jakpestovat.cz: Pěstujeme rajčata - Jak je hnojit a ošetřovat proti škůdcům

Náš tip: Těšit se na vlastní bohatou úrodu můžete třeba při pojídání rajčatových topinek. Připravte si je podle následujícího video receptu:

Přečtěte si také:

2024-07-05T06:31:13Z dg43tfdfdgfd